Ingredience
- 200 g tuňáka (steak)
- 2 hrsti polníčku
- 4 cherry rajčata
- Tymián
- Sůl, pepř
- Olivový olej
- Ocet balsamico
Postup
Tento recept začíná již u vašeho dodavatele ryb. Steak z tuňáka si vždy nechte uříznou čerstvý, výška plátku musí být na dva prsty (asi 4-5 cm). To nám umožní při restování steak dokonale upravit tak, aby byl uvnitř růžový, jak to má u tuňáka být. Zcela propečený tuňák je velmi suchý a ztrácí chuť. U nižších steaků je přitom takřka nemožné ze propečení „skrz na skrz“ vyhnout.
Půl hodiny před vařením si tuňáka vyndáme z lednice, aby získal pokojovou teplotu.
Salát
Mezitím si můžeme připravit salát. Do misky dáme polníček (použít můžeme samozřejmě i alternativu jako salátový mix, rukolu apod., doporučujeme ale svěžejší variantu než klasický hlávkový salát). Přidáme na půlky nakrájená cherry rajčata, osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem a balzamikovým octem.
Tuňák
Steak z obou stran osolíme, opepříme a posypeme tymiánem, můžeme i lehounce pomazat olivovým olejem. Pánev co nejvíce rozpálíme (z jejího povrchu začne stoupat modrý kouř). Teprve poté pánev lehce zakápneme olivovým olejem a dáme na ni steak.
Plamen nesnižujeme a z obou stran restujeme asi 2 minuty. Stupeň propečení můžeme sledovat na bocích. Přibližně ve chvíli, kdy boky zcela zbělají, je uvnitř tuňák ideálně upraven. Zkušenější míru propečení poznají pohmatem, což je spolehlivější způsob – čím je steak tvrdší, tím více je propečený.
Na talíř, kde již máme připravený salát, přidáme hotový steak, který ještě můžeme ovonět trochou čerstvého oleje a případně dosolit.
Diskuse k receptu