Steak z tuňáka s polníčkem a rajčaty

Doba přípravy:
15 minut
Obtížnost:
Střední
Počet porcí:
1

Kcal

131

Bílkoviny

17 g

Sacharidy

1 g

Tuky

6 g

(Nutriční hodnoty na 100g)

Skvělý zdroj bílkovin s malým množstvím tuků, rychlá příprava, skvělá chuť. Maso z tuňáka má samá pozitiva, jedinou nevýhodou je jeho cena, kvůli které se steak z tuňáka do jídelníčku většiny z nás dostane jen občas. Když už se k němu odhodláte, jeho příprava by měla stát za to. Jak jej tedy správně připravit? Máme pro vás recept.

Ingredience

  • 200 g tuňáka (steak)
  • 2 hrsti polníčku
  • 4 cherry rajčata
  • Tymián
  • Sůl, pepř
  • Olivový olej
  • Ocet balsamico

Postup

Tento recept začíná již u vašeho dodavatele ryb. Steak z tuňáka si vždy nechte uříznou čerstvý, výška plátku musí být na dva prsty (asi 4-5 cm). To nám umožní při restování steak dokonale upravit tak, aby byl uvnitř růžový, jak to má u tuňáka být. Zcela propečený tuňák je velmi suchý a ztrácí chuť. U nižších steaků je přitom takřka nemožné ze propečení „skrz na skrz“ vyhnout.



Půl hodiny před vařením si tuňáka vyndáme z lednice, aby získal pokojovou teplotu.

Salát

Mezitím si můžeme připravit salát. Do misky dáme polníček (použít můžeme samozřejmě i alternativu jako salátový mix, rukolu apod., doporučujeme ale svěžejší variantu než klasický hlávkový salát). Přidáme na půlky nakrájená cherry rajčata, osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem a balzamikovým octem.

Tuňák

Steak z obou stran osolíme, opepříme a posypeme tymiánem, můžeme i lehounce pomazat olivovým olejem. Pánev co nejvíce rozpálíme (z jejího povrchu začne stoupat modrý kouř). Teprve poté pánev lehce zakápneme olivovým olejem a dáme na ni steak.

Plamen nesnižujeme a z obou stran restujeme asi 2 minuty. Stupeň propečení můžeme sledovat na bocích. Přibližně ve chvíli, kdy boky zcela zbělají, je uvnitř tuňák ideálně upraven. Zkušenější míru propečení poznají pohmatem, což je spolehlivější způsob – čím je steak tvrdší, tím více je propečený.

Na talíř, kde již máme připravený salát, přidáme hotový steak, který ještě můžeme ovonět trochou čerstvého oleje a případně dosolit.

Bohaté na bílkovinyNízkosacharidová dietaRyby

Chutnalo Ti? Doporuč recept svým přátelům

Zkus si uvařit také tyto hlavní jídla




Diskuse k receptu

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *