Steak z tuňáka s polníčkem a rajčaty

Doba přípravy:
15 minut
Obtížnost:
Střední
Počet porcí:
1

Kcal

131

Bílkoviny

17 g

Sacharidy

1 g

Tuky

6 g

(Nutriční hodnoty na 100g)

Skvělý zdroj bílkovin s malým množstvím tuků, rychlá příprava, skvělá chuť. Maso z tuňáka má samá pozitiva, jedinou nevýhodou je jeho cena, kvůli které se steak z tuňáka do jídelníčku většiny z nás dostane jen občas. Když už se k němu odhodláte, jeho příprava by měla stát za to. Jak jej tedy správně připravit? Máme pro vás recept.

Ingredience

  • 200 g tuňáka (steak)
  • 2 hrsti polníčku
  • 4 cherry rajčata
  • Tymián
  • Sůl, pepř
  • Olivový olej
  • Ocet balsamico

Postup

Tento recept začíná již u vašeho dodavatele ryb. Steak z tuňáka si vždy nechte uříznou čerstvý, výška plátku musí být na dva prsty (asi 4-5 cm). To nám umožní při restování steak dokonale upravit tak, aby byl uvnitř růžový, jak to má u tuňáka být. Zcela propečený tuňák je velmi suchý a ztrácí chuť. U nižších steaků je přitom takřka nemožné ze propečení „skrz na skrz“ vyhnout.




Půl hodiny před vařením si tuňáka vyndáme z lednice, aby získal pokojovou teplotu.

Salát

Mezitím si můžeme připravit salát. Do misky dáme polníček (použít můžeme samozřejmě i alternativu jako salátový mix, rukolu apod., doporučujeme ale svěžejší variantu než klasický hlávkový salát). Přidáme na půlky nakrájená cherry rajčata, osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem a balzamikovým octem.

Tuňák

Steak z obou stran osolíme, opepříme a posypeme tymiánem, můžeme i lehounce pomazat olivovým olejem. Pánev co nejvíce rozpálíme (z jejího povrchu začne stoupat modrý kouř). Teprve poté pánev lehce zakápneme olivovým olejem a dáme na ni steak.

Plamen nesnižujeme a z obou stran restujeme asi 2 minuty. Stupeň propečení můžeme sledovat na bocích. Přibližně ve chvíli, kdy boky zcela zbělají, je uvnitř tuňák ideálně upraven. Zkušenější míru propečení poznají pohmatem, což je spolehlivější způsob – čím je steak tvrdší, tím více je propečený.

Na talíř, kde již máme připravený salát, přidáme hotový steak, který ještě můžeme ovonět trochou čerstvého oleje a případně dosolit.

Bohaté na bílkovinyNízkosacharidová dietaRyby

Chutnalo Ti? Doporuč recept svým přátelům

Zkus si uvařit také tyto hlavní jídla




Diskuse k receptu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Bez cookies to nezvládneme. Více

Do Tvého počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookie. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo Ti usnadnit používání některých služeb webu (třeba košík, který si pamatuje tvoje zboží i po opuštění webu). Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Tě, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíš. Po stisknutí tlačítka „Chápu“ Tě následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít