Salát Caprese

Doba přípravy:
10 minut
Obtížnost:
Lehké
Počet porcí:
1

Kcal

220

Bílkoviny

20 g

Sacharidy

7 g

Tuky

14 g

(Nutriční hodnoty na 100g)

Pospícháte někam, ale máte hlad a chtěli byste si dát něco rychlého a zdravého? Máme pro vás skvělý recept na chutnou svačinku. Hlavní ingrediencí salátu Caprese, jehož příprava vám nezabere více než 10 minut, je italský měkký sýr mozzarella, kterou většina z nás má velmi ráda. Tento salát můžete připravit i v případě, kdy k vám zavítá nečekaná návštěva a nemáte příliš času na přípravu.

Ingredience:

  • 2 střední rajčata
  • 125 g mozzarelly light
  • čerstvé lístky bazalky
  • olivový olej
  • balzamikový ocet
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

Pokud připravujeme tento salát pro sebe jako rychlou svačinu, a nezáleží nám tedy na estetickém vzhledu, umytá rajčata nakrájíme na větší kostičky nebo měsíčky.



V případě, že počítáme svůj denní příjem kalorií, je rozumnější zvolit mozzarellu light (se kterou jsou také počítány nutriční hodnoty salátu), která se od té klasické liší menším množstvím kalorií a tuku, avšak množství bílkovin je stejné, u některých výrobců dokonce vyšší. Sýr si necháme trochu odkapat a poté nakrájíme na přibližně stejné kousky jako rajčata.

Nakrájenou mozzarellu a rajčata osolíme a opepříme dle chuti, nezapomeneme přidat balzamikový ocet, lžíci olivového oleje a vše dobře promíchat. Lístky čerstvé bazalky taktéž přidáme do salátu, nebo s nimi můžeme salát pouze dozdobit.

Pokud nemáte po ruce balzamikový ocet, můžete caprese dochutit jen kvalitním olivovým olejem. Pokud ale kyselou složku v zálivce vyžadujete, nebojte se v nouzi sáhnout po několika kapkách citronové šťávy.

Jestliže nemáme čerstvou bylinku, můžeme ji nahradit lžičkou bazalkového pesta či sušenou bazalkou. Bazalka je ale nedílnou součástí tohoto salátu a rozhodně nesmí chybět jak kvůli barvě, tak kvůli chuti.

A teď esteticky na jedničku

Pokud máme více času a salát připravujeme například pro návštěvu, je vhodné zvolit jiný způsob servírování.

Rajčata a mozzarellu nakrájíme na půlcentimetrové plátky, které střídavě pokládáme na větší, nejlépe kulatý talíř. Vše pokapeme citronovou šťávou a olivovým olejem, rovnoměrně osolíme a opepříme. Vše dozdobíme lístky bazalky, která přidá na chuti a barevně dotvoří italskou vlajku.

Chutnalo Ti? Doporuč recept svým přátelům

Zkus si uvařit také tyto hlavní jídla




Diskuse k receptu

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Bez cookies to nezvládneme. Více

Do Tvého počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookie. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo Ti usnadnit používání některých služeb webu (třeba košík, který si pamatuje tvoje zboží i po opuštění webu). Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Tě, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíš. Po stisknutí tlačítka „Chápu“ Tě následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít