Banánovo-ovesné lívance

Doba přípravy:
30
Obtížnost:
Lehké
Počet porcí:
2

Kcal

114

Bílkoviny

8 g

Sacharidy

20 g

Tuky

2 g

(Nutriční hodnoty na 100g)

Ačkoli lívance mohou působit jako nezdravé kalorické jídlo, většinou tento dojem získávají z nezdravého způsobu smažení na spoustě oleje a servírování s nadměrným množstvím cukru. Stačí udělat několik malých změn a mohou se stát součástí zdravého jídelníčků.

Máme pro vás skvělý recept na banánovo-ovesné lívanečky. Bílá mouka je oproti té ovesné méně výživná, obsahuje tedy menší množství vitamínů, minerálních složek a méně vlákniny. Zároveň zralý banán je dostatečně sladký, takže nemusíte přidávat další cukr.

Ingredience:

  • 1 vejce
  • 1 středně velký zralý banán
  • 50 g ovesné mouky/vloček
  • 3 polévkové lžíce mléka
  • Špetka soli
  • 1 lžíce medu

Postup:

V hlubší misce rozmixujeme mixérem banán nebo ho můžeme rozmačkat vidličkou. Přidáme 1 vajíčko a důkladně promícháme.



V případě, že nemáme ovesnou mouku, není problém ji vyrobit doma. Zvážíme 50 g ovesných vloček, které můžeme buďto rozmixovat tyčovým mixérem, nebo použít mlýnek na kávu. Následně přidáme zbylé ingredience a vše promícháme. Těsto by nemělo být příliš husté, pokud je potřeba, přidáme víc mléka. Můžeme použít také mléko rostlinného původu nebo nízkotučné kefírové mléko, které napomůže kvašení, aby byly lívanečky více nadýchané.

Med přidáváme dle chutě, dále těsto na lívance lze dochutit chia semínky, oříšky nebo rozinkami.

Opékáme na kapce kokosového oleje na rozpálené pánvi jako klasické lívance. Podáváme s bílým jogurtem a ovocem. Z daných ingrediencí připravíme dvě porce.

Hotové lívance

Tento recept na lívance neobsahuje droždí ani kypřicí prášek, nejsou proto kynuté. Proč je tedy nazýváme lívanečky, a ne palačinkami?

Pokud se z tohoto těsta pokusíme upéct palačinky, moc úspěšní nebudeme. Při přípravě těsta používáme totiž malé množství ovesné mouky, která má odlišné vlastnosti než klasická pšeničná mouka. Druhou důležitou surovinou v receptu je banán, který klasickou mouku částečně nahrazuje a opět mění vlastnosti těsta.

Pokud tedy z našeho těsta uděláte palačinku na celou pánev, bude tlustší a při obracení se velmi snadno roztrhne, výsledný produkt by palačinky ani moc nepřipomínal. Z toho důvodu je z těsta lepší připravit malé „lívanečky“. Byť nejsou kynuté, strukturou i tvarem lívance připomínají.

Vegetariánské

Chutnalo Ti? Doporuč recept svým přátelům

Zkus si uvařit také tyto hlavní jídla




Diskuse k receptu

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Bez cookies to nezvládneme. Více

Do Tvého počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookie. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo Ti usnadnit používání některých služeb webu (třeba košík, který si pamatuje tvoje zboží i po opuštění webu). Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Tě, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíš. Po stisknutí tlačítka „Chápu“ Tě následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít