Arašídové máslo – univerzální potravina?

Arašídové máslo

Ještě vás nepohltila mánie arašídového másla? Možná to bude právě tento článek, který vás přesvědčí o tom, že se jedná o skvělou věc, kterou musíte rozhodně vyzkoušet. Anebo naopak utvrdí vaše přesvědčení, že to není nic pro vás?



Arašídy jsou plodem podzemnice olejné. Přestože tedy vypadají jako ořechy a mají i podobný obsah makronutrientů, řadí se mezi luštěniny. Proto je také mimochodem nenajdete mezi doporučenými potravinami u paleo diety.

Výhody (i nevýhody) burákového másla

1. Má výjimečnou chuť

Chuť arašídového másla je velmi specifická. I když mu tedy nejspíš ihned nepřijdete na chuť (stejně jako mnoho dalších lidí), dáte-li mu druhou šanci, pravděpodobně si ho zamilujete a nebudete už se ho moci vzdát.

Vyvstává však otázka, jestli jeho chuť není spíše nevýhodou – nevím jak vám, ale mně se často stává, že ho nakonec sním více, než bych původně chtěl. Stále je to však lepší, než když se vám něco takového stane třeba s čokoládou.

2. Je velmi výživné

Arašídy (a tedy i arašídové máslo) jsou poměrně vyváženým zdrojem makronutrientů. Obsahují velké množství tuků (převážně nenasycených) a také poměrně hodně bílkovin i sacharidů. Zároveň jsou i významným zdrojem vlákniny. S takovým rozložením se u potravin jen tak nesetkáte.

Výživové hodnoty arašídového másla:

Energetická hodnota 630 kcal
Bílkoviny 25 g
Sacharidy 20 g
Cukr 9 g
Vláknina 7 g
Tuky 50 g
Nasycené tuky 10 g

Poznámka: Jelikož se hodnoty u arašídového másla od různých výrobců liší, uvádíme pouze přibližné hodnoty.

Článek pokračuje po reklamě

Pokračování článku

Zhruba 80 % tuků v burákovém másle tedy tvoří nenasycené tuky, z nichž významnou část představují zdravé omega-6 mastné kyseliny. Na druhou stranu arašídové máslo neobsahuje žádné omega-3 mastné kyseliny.

Kromě arašídového másla zařaďte do jídelníčku také potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, jako jsou zejména mořské ryby, vlašské ořechy či lněné semínko. Budete tak mít velmi vyvážený příjem zdravých tuků.
Sklizeň arašídů

Sklizeň arašídů

3. Bohaté na vitamíny a minerály

Burákové máslo v sobě také skrývá velké množství vitamínů a minerálů. Jedná se o vitamíny B3, B5, B6 a E a z minerálů potom zejména o hořčík, draslík, zinek mangan. Do většiny u nás dostupných arašídových másel je přidávána sůl, a proto je důležité zmínit také obsah sodíku.

Pokud tedy vezmeme v úvahu obsah makro a mikronutrientů, můžeme arašídové máslo označit za zdravou potravinu.

4. Není moc drahé

100 g arašídového másla obsahuje 630 kcal – podobně vysokou energetickou hustotu mají snad už jen nezdravá jídla jako sušenky nebo chipsy. To je způsobeno především vysokým obsahem tuku a zároveň nízkým obsahem vody, který se pohybuje pod 5 % z celkové hmotnosti.

Arašídové máslo je tedy relativně levným zdrojem energie. Za zmínku také stojí, že obsahuje dokonce více bílkovin než kuřecí prsa.

5. Jídlo vhodné na cesty

Vysoká energetická hustota z arašídového másla dělá také skvělé jídlo na cesty – v jedné klasické dóze je ukryto více než 2000 kcal. Hodně energie v malém balení, co víc si přát?

Není příliš vhodné při hubnutí

Přestože nízkotučná dieta není tím správným přístupem k hubnutí, vyplatí se při hubnutí arašídové máslo částečně omezit a snížit tak kalorický příjem. Na druhou stranu burákové máslo déle udržuje pocit sytosti, a tak by jeho úplné vyřazení z jídelníčku mohlo hubnutí výrazně ztížit.

ArašídyJak se arašídové máslo vyrábí?

Arašídové máslo tak úplně nemůžeme zařadit mezi průmyslově zpracované potraviny plné prázdných kalorií – najdeme v něm opravdu téměř jenom arašídy (zpravidla pražené). Přeci jenom však výrobci burákového másla přidávají něco navíc, aby ho trochu vylepšili. Tím něčím je hlavně cukr, olej a sůl.

Pokud porovnáte arašídy s arašídovým máslem, zjistíte, že přidaných cukrů v arašídovém másle je zhruba 5 g, což není nic hrozného.

Domácí arašídové máslo?

Jestliže se vám však v kupovaném arašídovém másle nelíbí přidané suroviny nebo na něm třeba chcete trochu ušetřit, můžete si vcelku snadno připravit arašídové máslo domácí. Návod jak na to brzy doplníme. :)

jídelníčeksložení potravinzdravá strava

Líbí se Ti tento článek? Doporuč jej svým přátelům

Zdroje:
authoritynutrition.com




Diskuse k článku

  1. Dušan
    19. 6. 2015 15:49

    Já si burákové máslo občas kupují a je fakt moc dobré a kvalitní. Jenom mám problém sehnat 1000 g balení.

    • Jan Kuděj
      18. 1. 2017 14:58

      1000 g balení většinou v obchodech nenajdete. Dělá je ale třeba MyProtein a prodává je plno internetových obchodů za poměrně slušnou cenu.

  2. Jan
    13. 3. 2016 15:20

    Chtěl bych se zeptat.. Jak často si za den dát arašídové máslo? Nebo spíše by mě zajímal nějaký recept, kde ho využiji. Je dobré si otevřít jen tak arašídové máslo a ujídat ho nebo ho zařadit do stravy v nějakém receptu? Předem děkuji za případnou radu! :)

    • Jan Kuděj
      19. 3. 2016 17:13

      Ahoj Honzo,
      spíše než kolikrát denně jde o denní množství arašídového másla. I v případě arašídového másla platí, že nic by se nemělo přehánět, takže doporučuji omezit denní porci arašídového másla na 50 g.

      Arašídové máslo jde ujídat samotné, nebo si ho namazat nejlépe na nějaké celozrnné pečivo. Pokud bys chtěl nějaké zpestření, tak jde z arašídového másla udělat sušenky, brownies, buchty apod. Z těch možností má ale arašídové máslo největší “hodnotu” samotné. :)

  3. Hana
    9. 1. 2017 13:48

    Dobrý den ráda bych se zeptala – jestli je dobré Arašídové máslo když bych ráda pár kilo zhubla? A sehnala jsem i recepty s tímto máslem na koktejly -zdravé. Je tedy vhodný pro dietu-takovou rozumnou a zdravější? Děkuji pěkně za odpověď

    • Jan Kuděj
      18. 1. 2017 14:52

      Zdravím Hano,
      jak jsem psal v článku, tak arašídové máslo není úplně nejvhodnější na hubnutí. Určitě bych ho ale v jídelníčku nechal v menším množství a až se Ti podaří zhubnout, můžeš množství arašídového másla v jídelníčku zase zvýšit.

  4. Saška
    24. 7. 2017 20:57

    Ahojky. Dostala jsem před měsícem od kamarádky darem 340gramovou skleničku burákového másla, který si přivezla z Anglie. Do té doby jsem znala toto máslo jen z filmů. Doma jsem ho hned ještě zteplalé málem rozteklé ochutnala ale moc mě nenadchlo, i když buráky mám ráda a bylo to máslo právě s obsahem rozsekaných buráků nikkoliv rozmixované.Měsíc bylo máslo v ledničce a neměla jsem odvahu jej znovu ochutnat. Ale minulý týden mě honila mlsná a já máslo, po přečtení těchto komentářů, že se může ujídat samotné, jsem jej ochutnala jen tak lžičkou a já zjistila, že vychlazené z ledničky je přímo výýýýýýýýýýýýýýborné. Tak děkuji za komentář, bez vás by máslo skončilo v koši.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nahlásit chybu

Máme někde chybu?
Máme nové stránky, dej nám o ní prosím vědět



Bez cookies to nezvládneme. Více

Do Tvého počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookie. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo Ti usnadnit používání některých služeb webu (třeba košík, který si pamatuje tvoje zboží i po opuštění webu). Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Tě, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíš. Po stisknutí tlačítka „Chápu“ Tě následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít