Dobré a špatné tuky v potravinách

Tuky v potravinách

Tuky jsou největším zdrojem energie z potravy. Oproti bílkovinám a sacharidům, které mají 4 kcal/g, mají tuky 9 kcal/g. Proto se také staly věčným strašákem. Byly by tedy všechny problémy s váhou vyřešeny, kdybyste ze svého jídelníčku prostě všechny tuky vyřadili? Odpověď bohužel není tak jednoduchá. Dále v tomto článku se dozvíte proč.



Mýtus: Nízkotučná dieta je klíčem k hubnutí

Po mnoho let odborníci tvrdili, že všechny tuky jsou špatné a v dietě je nejdůležitější omezení tuků. Objevilo se mnoho produktů označených nápisem „bez tuku“. V těchto výrobcích je však často místo tuků vyšší množství sacharidů a výsledek je potom stejný. Později se navíc zjistilo, že tuky jsou důležitou součástí zdravé diety. Odstranění všech tuků z jídelníčku tedy není řešením vašich problémů s hubnutím. Řešením těchto problémů je spíše razantní omezení sacharidů a mírné omezení tuků – především špatných tuků.

Jsou všechny tuky stejné?

Tuky se dělí na dobré (nenasycené mastné kyseliny) a špatné (nasycené mastné kyseliny). Dobré tuky podporují, mimo jiné, např. kontrakci a relaxaci svalstva. Špatné tuky zvyšují cholesterol a riziko srdečních onemocnění.

Potraviny s dobrými tuky:

  • Rostlinné oleje
  • Avokádo
  • Olivy
  • Ořechy a semínka
  • Tofu
  • Vajíčka

Tuky v oříšcích

Potraviny se špatnými tuky:

  • Tučné maso (vepřové, hovězí, jehněčí)
  • Máslo
  • Margarín
  • Sýry
  • Sladkosti
  • Velké množství jídel ve fast foodech
  • Slané pochutiny (chipsy, krekry, křupky…)

Živočišný nebo rostlinný tuk?

Podle seznamu výše už nejspíš víte, že rostlinné tuky patří mezi dobré tuky podporující vaše zdraví. Obsahují totiž převážně nenasycené mastné kyseliny. Živočišné tuky jsou potom naopak nezdravé. Nemusíte ale úplně přestat jíst tučné maso. Menší část přijatých tuků mohou tvořit živočišné tuky, neměly by však v žádném případě převažovat!

Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny

Omega-3,6 patří mezi nenasycené mastné kyseliny a také se jim říká esenciální mastné kyseliny – organismus si je nedokáže sám vytvořit, a proto je musíme přijímat v jídle. Zdrojem těchto tuků jsou hlavně mořské ryby, rostlinné oleje, ořechy a různá semínka.

Doporučený denní příjem tuků

Odborníci doporučují, aby tuky tvořily 20% – 35% všech přijatých kalorií. Absolutním minimem je 10%. Lidé však zpravidla toto rozmezí překračují. Jedním důvodem je, že tuky obsahují více kalorií než bílkoviny a sacharidy. Dalším důvodem je, že tučná jídla jsou lehce dostupná a chutná (typickým příkladem jsou fastfoody). Jestliže vás zajímá, jaké množství tuku byste měli denně přijmout, můžete k tomu také použít naši kalkulačku na výpočet vhodného rozložení základních živin. Naše rada na závěr: Nevyhýbejte se tukům, vyhýbejte se špatným tukům!

Článek pokračuje po reklamě

Pokračování článku

hubnutíjídelníčeksložení potravinzdravá stravaživiny

Líbí se Ti tento článek? Doporuč jej svým přátelům

Zdroje:
wikipedia.org, webmd.com




Diskuse k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nahlásit chybu

Máme někde chybu?
Máme nové stránky, dej nám o ní prosím vědět



Bez cookies to nezvládneme. Více

Do Tvého počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookie. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo Ti usnadnit používání některých služeb webu (třeba košík, který si pamatuje tvoje zboží i po opuštění webu). Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Tě, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíš. Po stisknutí tlačítka „Chápu“ Tě následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít