Průmyslově zpracované potraviny

Průmyslově zpracované potraviny

Drtivá většina potravin, které konzumujeme, se řadí do skupiny průmyslově zpracovaných potravin. Jsou pro nás všechny tyto potraviny dobré či špatné? Jaký má na nás tato strava vliv?



Pro začátek je nutné si říci, co to vlastně průmyslově zpracované potraviny jsou. Potraviny mohou být zpracovány dvěma základními způsoby – mechanicky a chemicky. Asi je jasné, že mechanické zpracování samo o sobě nemá na nutriční hodnoty jídla žádný vliv. Umožňuje však jídlo snadno „vylepšit“ dalšími ingrediencemi. Zářným příkladem může být mleté maso, u kterého jen těžko poznáte, co v něm vlastně je.

S chemickým zpracováním je to pak ještě horší – z potravin tím mizí vitamíny a minerály a jsou nahrazovány konzervanty a dalšími látkami.

Pokud tedy potravinu nakrájíme či rozemeleme a dáme ji do sklenice, nejedná se o průmyslově zpracovanou potravinu. Tou se stává, až když je zpracována chemicky či obohacena o některé další pochybné ingredience.

Upravování původních potravin

Upravování a vylepšování je hlavním problémem průmyslově zpracovaných potravin. Tyto potraviny jsou zkrátka navrženy tak, aby nám chutnaly a abychom jich snědli co nejvíce a nikoliv proto, aby nás nasytily a dodaly nám potřebné živiny.

Přidané cukry, sůl…

Aby nám potraviny více chutnaly, je do nich přidáván zejména cukr a sůl. Přidané cukry znamenají jediné – více kalorií, které se velmi rychle mění na energii. Pokud pak tato energie není využita, ukládá se jako tuk. Jelikož je navíc proces přeměny velmi rychlý, cukr nás ani nenasytí, a tak jíme vesele dále.

Přidané cukry v nápojích. U potravin je to ale podobné…

Z přidané soli sice neztloustneme, ale její přebytek nám také vůbec neprospívá. Více o tom v článku Minerály a jejich význam pro člověka.

Smažení aneb přidejte tam ještě tuky!

Když není přidán cukr či sůl, tak naše chuťové pohárky ovlivňují tuky, které se do jídla nejčastěji dostanou prostřednictvím smažení. Tyto tuky jsou (stejně jako cukry) prázdnými kaloriemi a tělo je zkrátka nepotřebuje.

Nedostatek důležitých živin

Přidané tuky a cukry společně s jejich chemickou úpravou u potravin snižuje obsah důležitých makro i mikroživin na minimum – v jídle je pak nedostatek bílkovin, vitamínů, minerálů či vlákniny.

A výsledek? Jsme podvyživení a přitom tlustí.

Tělo nám nedokáže říct, kdy už máme dost.

Jsme na zpracovaném jídle závislí.

Máme silné výkyvy nálad.

Jsme z toho nemocní.

Co s tím?

Jednoduše se snažte jíst spíše původní, nezpracované potraviny, jako je např. maso, ryby, vejce, zelenina, ovoce, ořechy a semínka a pokuste se vyhýbat těm zpracovaným. Čtěte etikety a zjišťujte, co vlastní jíte.

Určitě to neznamená, že musíte přestat jíst veškeré zpracované potraviny – cílem by však mělo být jíst jich výrazně méně než těch nezpracovaných. V přiměřeném množství nám nijak neuškodí. Jak je ale popsáno výše, dát si jich pouze přiměřené množství, může být mnohdy dost náročné.

jídelníčeksložení potravinzdravá strava

Líbí se Ti tento článek? Doporuč jej svým přátelům

Zdroje:
medicalnewstoday.com




Diskuse k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Potřebujete více informací?

Sepsali jsme pro vás 10stránkový e-book o hubnutí a tvarování postavy.

Sepsáno na základě našich zkušeností s lidmi, jako jste vy (našimi čtenáři)

Potřebné informace přelouskáte snadno za jeden večer, získáte přitom informace, které hledáte, uceleně na jednom místě. Sepsali jsme ji na základě dotazů a zkušeností stovek našich čtenářů a klientů - běžných lidí, kteří chtěli shodit pár kilo a dostat se do formy.

Kniha mimo jiné obsahuje

  • Jak nastavit zdravý jídelníček
  • Jak hubnout a vytvarovat postavu
  • Jak správně počítat kalorie
  • Jak měřit výsledky
  • Jak změnit svůj život k lepšímu díky změně postavy

Jak získat náš e-book?

Ebook si můžete zakoupit nyní s dlouhodobou slevou 50 %. Místo 199 Kč tak zaplatíte jen 99 Kč. Zadejte do formuláře svůj e-mail, na který Vám zašleme údaje k platbě převodem. Po jejím provedení obratem obdržíte e-book do své e-mailové schránky.

Objednávka