Ještě vás nepohltila mánie arašídového másla? Možná to bude právě tento článek, který vás přesvědčí o tom, že se jedná o skvělou věc, kterou musíte rozhodně vyzkoušet. Anebo naopak utvrdí vaše přesvědčení, že to není nic pro vás?
Arašídy jsou plodem podzemnice olejné. Přestože tedy vypadají jako ořechy a mají i podobný obsah makronutrientů, řadí se mezi luštěniny. Proto je také mimochodem nenajdete mezi doporučenými potravinami u paleo diety.
Výhody (i nevýhody) burákového másla
1. Má výjimečnou chuť
Chuť arašídového másla je velmi specifická. I když mu tedy nejspíš ihned nepřijdete na chuť (stejně jako mnoho dalších lidí), dáte-li mu druhou šanci, pravděpodobně si ho zamilujete a nebudete už se ho moci vzdát.
Vyvstává však otázka, jestli jeho chuť není spíše nevýhodou – nevím jak vám, ale mně se často stává, že ho nakonec sním více, než bych původně chtěl. Stále je to však lepší, než když se vám něco takového stane třeba s čokoládou.
2. Je velmi výživné
Arašídy (a tedy i arašídové máslo) jsou poměrně vyváženým zdrojem makronutrientů. Obsahují velké množství tuků (převážně nenasycených) a také poměrně hodně bílkovin i sacharidů. Zároveň jsou i významným zdrojem vlákniny. S takovým rozložením se u potravin jen tak nesetkáte.
Výživové hodnoty arašídového másla:
Energetická hodnota | 630 kcal |
Bílkoviny | 25 g |
Sacharidy | 20 g |
Cukr | 9 g |
Vláknina | 7 g |
Tuky | 50 g |
Nasycené tuky | 10 g |
Poznámka: Jelikož se hodnoty u arašídového másla od různých výrobců liší, uvádíme pouze přibližné hodnoty.
Zhruba 80 % tuků v burákovém másle tedy tvoří nenasycené tuky, z nichž významnou část představují zdravé omega-6 mastné kyseliny. Na druhou stranu arašídové máslo neobsahuje žádné omega-3 mastné kyseliny.
Potřebujete více informací?
Sepsali jsme pro vás 10stránkový e-book o hubnutí a tvarování postavy.
Sepsáno na základě našich zkušeností s lidmi, jako jste vy (našimi čtenáři)
Potřebné informace přelouskáte snadno za jeden večer, získáte přitom informace, které hledáte, uceleně na jednom místě. Sepsali jsme ji na základě dotazů a zkušeností stovek našich čtenářů a klientů - běžných lidí, kteří chtěli shodit pár kilo a dostat se do formy.Kniha mimo jiné obsahuje
- Jak nastavit zdravý jídelníček
- Jak hubnout a vytvarovat postavu
- Jak správně počítat kalorie
- Jak měřit výsledky
- Jak změnit svůj život k lepšímu díky změně postavy

Sklizeň arašídů
3. Bohaté na vitamíny a minerály
Burákové máslo v sobě také skrývá velké množství vitamínů a minerálů. Jedná se o vitamíny B3, B5, B6 a E a z minerálů potom zejména o hořčík, draslík, zinek a mangan. Do většiny u nás dostupných arašídových másel je přidávána sůl, a proto je důležité zmínit také obsah sodíku.
Pokud tedy vezmeme v úvahu obsah makro a mikronutrientů, můžeme arašídové máslo označit za zdravou potravinu.
4. Není moc drahé
100 g arašídového másla obsahuje 630 kcal – podobně vysokou energetickou hustotu mají snad už jen nezdravá jídla jako sušenky nebo chipsy. To je způsobeno především vysokým obsahem tuku a zároveň nízkým obsahem vody, který se pohybuje pod 5 % z celkové hmotnosti.
Arašídové máslo je tedy relativně levným zdrojem energie. Za zmínku také stojí, že obsahuje dokonce více bílkovin než kuřecí prsa.
5. Jídlo vhodné na cesty
Vysoká energetická hustota z arašídového másla dělá také skvělé jídlo na cesty – v jedné klasické dóze je ukryto více než 2000 kcal. Hodně energie v malém balení, co víc si přát?
Není příliš vhodné při hubnutí
Přestože nízkotučná dieta není tím správným přístupem k hubnutí, vyplatí se při hubnutí arašídové máslo částečně omezit a snížit tak kalorický příjem. Na druhou stranu burákové máslo déle udržuje pocit sytosti, a tak by jeho úplné vyřazení z jídelníčku mohlo hubnutí výrazně ztížit.
Jak se arašídové máslo vyrábí?
Arašídové máslo tak úplně nemůžeme zařadit mezi průmyslově zpracované potraviny plné prázdných kalorií – najdeme v něm opravdu téměř jenom arašídy (zpravidla pražené). Přeci jenom však výrobci burákového másla přidávají něco navíc, aby ho trochu vylepšili. Tím něčím je hlavně cukr, olej a sůl.
Pokud porovnáte arašídy s arašídovým máslem, zjistíte, že přidaných cukrů v arašídovém másle je zhruba 5 g, což není nic hrozného.
Domácí arašídové máslo?
Jestliže se vám však v kupovaném arašídovém másle nelíbí přidané suroviny nebo na něm třeba chcete trochu ušetřit, můžete si vcelku snadno připravit arašídové máslo domácí. Návod jak na to brzy doplníme. :)
Já si burákové máslo občas kupují a je fakt moc dobré a kvalitní. Jenom mám problém sehnat 1000 g balení.
1000 g balení většinou v obchodech nenajdete. Dělá je ale třeba MyProtein a prodává je plno internetových obchodů za poměrně slušnou cenu.
Chtěl bych se zeptat.. Jak často si za den dát arašídové máslo? Nebo spíše by mě zajímal nějaký recept, kde ho využiji. Je dobré si otevřít jen tak arašídové máslo a ujídat ho nebo ho zařadit do stravy v nějakém receptu? Předem děkuji za případnou radu! :)
Ahoj Honzo,
spíše než kolikrát denně jde o denní množství arašídového másla. I v případě arašídového másla platí, že nic by se nemělo přehánět, takže doporučuji omezit denní porci arašídového másla na 50 g.
Arašídové máslo jde ujídat samotné, nebo si ho namazat nejlépe na nějaké celozrnné pečivo. Pokud bys chtěl nějaké zpestření, tak jde z arašídového másla udělat sušenky, brownies, buchty apod. Z těch možností má ale arašídové máslo největší „hodnotu“ samotné. :)
Dobrý den ráda bych se zeptala – jestli je dobré Arašídové máslo když bych ráda pár kilo zhubla? A sehnala jsem i recepty s tímto máslem na koktejly -zdravé. Je tedy vhodný pro dietu-takovou rozumnou a zdravější? Děkuji pěkně za odpověď
Zdravím Hano,
jak jsem psal v článku, tak arašídové máslo není úplně nejvhodnější na hubnutí. Určitě bych ho ale v jídelníčku nechal v menším množství a až se Ti podaří zhubnout, můžeš množství arašídového másla v jídelníčku zase zvýšit.
Ahojky. Dostala jsem před měsícem od kamarádky darem 340gramovou skleničku burákového másla, který si přivezla z Anglie. Do té doby jsem znala toto máslo jen z filmů. Doma jsem ho hned ještě zteplalé málem rozteklé ochutnala ale moc mě nenadchlo, i když buráky mám ráda a bylo to máslo právě s obsahem rozsekaných buráků nikkoliv rozmixované.Měsíc bylo máslo v ledničce a neměla jsem odvahu jej znovu ochutnat. Ale minulý týden mě honila mlsná a já máslo, po přečtení těchto komentářů, že se může ujídat samotné, jsem jej ochutnala jen tak lžičkou a já zjistila, že vychlazené z ledničky je přímo výýýýýýýýýýýýýýborné. Tak děkuji za komentář, bez vás by máslo skončilo v koši.