Kokosový ořech – vše, co jste o něm nevěděli

Využíváte kokos pouze na přípravu vánočního cukroví? To je ale velká škoda. Kokos je totiž bohatý na vitaminy a minerály a pyšní se mnoha pozitivními účinky na zdraví. Své místo v jídelníčku by měl mít po celý rok.




Popis

Tento velikán mezi ořechy vlastně žádný ořech není. Ve skutečnosti se totiž z botanického hlediska jedná o ovoce, přesněji řečeno o peckovici, která roste na kokosovníku ořechovém, což je palma rostoucí v tropických oblastech. Ta se pro tyto plody cíleně pěstuje již více než 3000 let.

Kokos je dutý plod s tvrdou skořápkou, která uvnitř ukrývá sladkou bílou dužinu a kokosovou vodu. Tu mnoho lidí zaměňuje za kokosové mléko, což je ale produkt, který se vyrábí z kokosové dužiny.

Dvě podoby kokosu

Kokos určitě znáte ve dvou variantách – jako mladý plod s hladkou slupkou, plný lahodné a výživné kokosové vody a ten hnědý a chlupatý, který je na pultech obchodů k dostání hlavně v období kolem Vánoc. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Mladý kokos se sklízí o něco dříve, mezi šestým a osmým měsícem zrání a je bohatý na kokosovou vodu. Oproti tomu jeho zralejší podoba, která se sklízí až po roce zrání, je bohatější na dužinu. Voda, která se v něm nachází, je tučnější, takže svou konzistencí opravdu připomíná spíše mléko, než vodu.

Původ

Jeho domov bychom pravděpodobně mohli najít v jihovýchodní Asii. Mnoho lidí si tuto palmu, která se pěstuje v tropických oblastech na mořských březích či blízko velkých řek, plete s palmou olejnou, jejíž pěstování katastroficky devastuje deštné pralesy. S ní však palma kokosová nemá nic společného.

Obsažené látky v kokosu

Kokosová dužina

Na rozdíl od jiných druhů ovoce, které jsou bohaté spíše na sacharidy, je kokos stejně jako ořechy bohatý na tuk a bílkoviny. Aromatická kokosová dužina obsahuje tuku kolem 60 %. Jedná se o mastné kyseliny se středním řetězcem, převážně nasycené tuky, které lidské tělo stráví mnohem lépe, než tuky živočišné.

Potřebujete více informací?

Sepsali jsme pro vás 10stránkový e-book o hubnutí a tvarování postavy.

Sepsáno na základě našich zkušeností s lidmi, jako jste vy (našimi čtenáři)

Potřebné informace přelouskáte snadno za jeden večer, získáte přitom informace, které hledáte, uceleně na jednom místě. Sepsali jsme ji na základě dotazů a zkušeností stovek našich čtenářů a klientů - běžných lidí, kteří chtěli shodit pár kilo a dostat se do formy.

Kniha mimo jiné obsahuje

  • Jak nastavit zdravý jídelníček
  • Jak hubnout a vytvarovat postavu
  • Jak správně počítat kalorie
  • Jak měřit výsledky
  • Jak změnit svůj život k lepšímu díky změně postavy

Dále v dužině najdeme spoustu minerálů a stopových prvků jako je vápník, železo, také hořčík a fosfor, zinek, měď nebo třeba mangan a selen.

Kokosová voda

Aromatická a skvěle chutnající tekutina, která se nachází uvnitř duté skořápky kokosového ořechu je bohatá na draslík, „béčka, tedy kromě vitaminů B6 a B12 a také vitamin C. Obsahuje velké množství elektrolytů, které působí na správnou hydrataci těla. Po namáhavém sportovním výkonu je kokosová voda vhodnější, než iontové nápoje, které jsou běžnou nabídkou fitcenter.

Vliv na zdraví

Kokos si spojujeme jen s cukrovím a jeho účinky na zdraví jsou opomíjeny. Což je ale velká škoda. Kokos je totiž bohatý na antioxidanty (vitamin E a selen), které pomáhají chránit naše buňky proti volným radikálům. Dále se může pyšnit detoxikačními účinky. Vláknina, které obsahuje kokosová dužina požehnaně, prospěje střevům a také způsobí, že se budete cítit déle sytí – to se hodí tehdy, chcete-li shodit nějaké to přebytečné kilo.

Měď a železo ruku v ruce pomáhají krvetvorbě, obsažený vápník a fosfor zase prospívají zdraví kostí a zubů. Hořčík a vitaminy skupiny B se postarají o správné fungování nervové soustavy. Zároveň se B-komplex v kombinaci s minerály, které kokos obsahuje postarají o krásu vlasů, nehtů i pokožky.

Jak správně rozbít kokos?

Rozbít kokosový ořech není to tak složité, jak se může zdát. Potřebovat budete pouze šroubovák, kladivo a trochu té síly. Nic, co by hravě nezvládly i zástupkyně něžnějšího pohlaví.

Když si kokos důkladně prohlédnete, zjistíte, že má tři díry. Jedna z nich je měkká a právě nyní přichází na řadu šroubovák. Prorazte jím díru a poté nechte vytéct všechnu kokosovou vodu z kokosu do sklenice. Nyní je ořech prázdný a tudíž připravený na prasknutí.

Nyní si připravte kladivo. Tlučte jím po obvodu kokosu kolem dokola, jeho skořápka za chvíli pukne. Vidíte, není to žádná věda a nyní jste se snadno a rychle dostali ke kokosové dužině.

Využití kokosu v kuchyni

Nejznámější podoba kokosu je ta sušená strouhaná, ve které se obalují rumové kuličky, které nesmějí chybět na žádném vánočním stole. Sušený kokos se dá také sehnat v podobě chipsů nebo plátků. Vynikající je však kokosová dužina také čerstvá.

Nejčastěji se kokos používá ve sladké kuchyni na nejrůznější cukroví, sušenky a ke zdobení dortů a dalších dezertů. Můžete si ji ale také přidat do jogurtu nebo jiného mléčného výrobku a stejně jako ořechy skvěle doplní domácí granolu nebo ozdobí ranní obilnou kaši.

Kokosová mouka

Lidé na bezlepkové dietě určitě uvítají další variantu bezlepkové mouky, tentokrát najemno umletou ze sušené kokosové dužiny. Při použití kokosové mouky je však třeba dávat pozor, stejně jako u mouk z jiných oříšků, používá se jí méně, než klasické bílé mouky, zhruba třetina oproti původnímu množství mouky v receptu. Jelikož je tato mouka přirozeně nasládlá, hodí se spíše pro sladké pečení.

Další podoby kokosu

Z kokosové dužiny se podobně jako z jiných ořechů vyrábí rostlinné mléko a také se z ní lisuje kokosový olej. Kromě oleje a mléka se z kokosu vyrábí také kokosové máslo a kokosová smetana. Jak olej tak máslo najdou své uplatnění nejen v kuchyni, ale také v kosmetice, kde mají všestranné využití.

Kokosové mléko je populární hlavně v Asii, kde jej hojně používají do pokrmů ke zmírnění jejich pikantnosti, má hustou konzistenci a je krémové, spousta lidí si jej plete s kokosovou vodou, která se přirozeně vyskytuje v kokosové dutině.

Kokosový olej

V koupelně má kokosový olej nespočet využití. Je to šikovný univerzální pomocník a hlavně skvělý parták pro pleť problematickou a aknózní. Hodí se jak místo pleťového a tělového krému, tak místo přípravku na holení, použít jej však můžete i po holení ke zklidnění a hydrataci podrážděné pokožky.

Vhodný je také na masáže a do koupelí a jako příjemný přírodní lubrikant. Stejně jako olej olivový nebo třeba avokádový, také olej kokosový můžete použít jako ochranu kůže proti slunečním paprskům. Hodnota SPF faktoru kokosového oleje je 8.

Kokosový olej je také základem pro výrobu domácí kosmetiky, od balzámu po rty až po zubní pastu. Nahradit jím můžete i odličovač nebo dopřát péči také svým vlasům v podobě masky či zábalu, kokosový olej totiž hravě zatočí s roztřepenými konečky. Je součástí mnoha kosmetických přípravků, ať už těch vlasových nebo určených pro péči o pokožku.

ZDROJE

Ořechy a oříšky

Líbí se Ti tento článek? Doporuč jej svým přátelům




Diskuse k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Bez cookies to nezvládneme. Více

Do Tvého počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookie. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo Ti usnadnit používání některých služeb webu (třeba košík, který si pamatuje tvoje zboží i po opuštění webu). Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Tě, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíš. Po stisknutí tlačítka „Chápu“ Tě následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít