Trápí vás imunita? Těchto 10 potravin ji zaručeně posílí

10 potravin pro imunitu

Síla imunitního systému je ovlivněna tím, jak dobře živíme své tělo. Když bude strádat, nemoci snadněji překonají naši bariéru. Naopak v případě, že si budeme pravidelně dopřávat některou z těchto 10 potravin, naše imunita bude silnější a nás jen tak ledajaký bacil neskolí.




1) Potraviny s probiotiky a vlákninou

Protože až jedna třetina naší imunity je ukryta ve střevech, musíme se dobře starat o jejich fungování. Střeva jsou osídlena velkým množstvím symbiotických bakterií, které také potřebují potravu. Konkrétně jde o probiotika a vlákninu.

Mezi potraviny s probiotiky patří kvašené mléčné výrobky, jako je kefír, acidofilní mléko, kvalitní jogurty a smetana. Dalším cenným pomocníkem je kysané zelí. Důležitý je také příjem vlákniny. Zdravý jedinec by měl za den zkonzumovat přibližně 30 gramů vlákniny. Tu najdeme hlavně v celozrnných obilovinách, ovoci a zelenině.

2) Česnek

Česnek pro imunitu

V česneku se nachází látky, které snižují riziko vzniku infekce. Celkově působí česnek i proti plísním, bakteriálním a virovým infekcím. Hlavní účinnou látkou je alicin, který stimuluje buňky imunitního systému k lepší odpovědi při chřipce a nachlazení.

V kritickém období chřipek a nachlazení je tedy dobré připravovat si silnou česnekovou polévku nebo zkusit konzumovat syrový česnek se vší silou.

3) Citrusové plody

Citrony, pomeranče, mandarinky a grapefruity jsou bohaté na obsah vitamínu C. Právě vitamín C je důležitým hráčem v činnosti imunitního systému. Má přirozené antibakteriální a protizánětlivé účinky. Další jeho schopností jsou antioxidační vlastnosti, kdy chrání buňky těla před působením oxidačního stresu jako vedlejšího produktu imunitní odpovědi.

Z toho důvodu je konzumace potravin bohatých na vitamín C velmi dobrou strategií. Kromě citrusových plodů se hodí zařadit do jídelníčku i kiwi či zeleninu, jako jsou brokolice, květák a rajčata.

Potřebujete více informací?

Sepsali jsme pro vás 10stránkový e-book o hubnutí a tvarování postavy.

Sepsáno na základě našich zkušeností s lidmi, jako jste vy (našimi čtenáři)

Potřebné informace přelouskáte snadno za jeden večer, získáte přitom informace, které hledáte, uceleně na jednom místě. Sepsali jsme ji na základě dotazů a zkušeností stovek našich čtenářů a klientů - běžných lidí, kteří chtěli shodit pár kilo a dostat se do formy.

Kniha mimo jiné obsahuje

  • Jak nastavit zdravý jídelníček
  • Jak hubnout a vytvarovat postavu
  • Jak správně počítat kalorie
  • Jak měřit výsledky
  • Jak změnit svůj život k lepšímu díky změně postavy

4) Zázvor

Zázvor v sušené či čerstvé formě by neměl chybět v kuchyni hlavně v období chřipek a nachlazení. Čaj se zázvorem každý den je ideální prevencí proti rozvoji nachlazení či chřipky.

Účinnou látkou je gingerol, která snižuje riziko zánětu v těle. Pomáhá také potlačit vývoj bakterií a růst nežádoucích plísní, jako jsou přemnožené kvasinky candida. Svými účinky také pomáhá proti nevolnosti a zvracení.

5) Bobule

Bobulovité ovoce je bohaté nejenom na vitamín C, ale i na polyfenoly, což jsou látky s mikrobiálními účinky. Konzumace bobulovitého ovoce, jako jsou borůvky, brusinky, ostružiny a maliny, může pomoci před vznikem chřipky.

Určitě je tedy zařaďte do svého jídelníčku v rámci prevence a dávku zvyšte při příznacích prvních problémů s rýmou či nachlazením.

6) Ořechy a semena

Semena i ořechy obsahují široké spektrum minerálních látek. Najdeme v nich selen, měď, zinek či hořčík.

Konkrétně například měď a vitamín E najdeme v sezamových semínkách a mandlích. Pořádnou porci zinku doplníme z dýňových semínek a kešu ořechů. Výborné jsou také vlašské ořechy, které obsahují pestré spektrum minerálních látek pro podporu imunity i nervové soustavy.

Důležitost konzumace alespoň minimálního množství minerálů spočívá v udržování zdraví celého organismu. Jednotlivé minerály totiž představují stavební látky či podporu pro důležité enzymy zodpovědné za významné metabolické dráhy.

7) Batáty – sladké brambory

Batáty sladké brambory

Sladké brambory batáty mají většinou růžovou až oranžovou barvu. To je dáno tím, že obsahují hodně beta karotenu, což je prekurzor vitamínu A. Právě dostatek vitamínu A pomáhá zvyšovat výkonnost imunitního systému v boji proti infekčním onemocněním.

Zkuste náš recept na batátové falafely.

Ovšem pozor na užívání doplňků stravy s vitamínem A, jeho nadbytek má totiž negativní dopady, jako jsou nevolnosti či bolesti hlavy. Snažte se doporučenou denní dávku pokrýt v konzumaci přirozených potravin, což jsou kromě batátů mrkev, lilek, sušené meruňky a paprika.

8) Houby

Nejde jenom o klasické hříbky z našich lesů, ale hlavně o houby shiitake a hlívu ústřičnou. Obsahují totiž antioxidanty a další sloučeniny, které vyvolávají zvýšení citokinů, což jsou látky imunitní odpovědi.

9) Kvalitní vývar

Silný vývar kuřecí nebo hovězí vývar je už právem po několik staletí oblíbeným a výživným jídlem. Ideální volbou je vývar s dostatečnou porcí zeleniny, která tělu dodá další vitamíny a minerální látky.

Přestože zjištění skutečného mechanismu účinky vývaru není nic jednoduchého, přišlo se na to, že obsahuje látku zvanou karnosin s pozitivním účinkem na imunitní systém v rané fázi boje proti chřipce nebo nachlazení.

10) Ryby

Ryby pro imunitu

Výživová doporučení hovoří o konzumaci ryb alespoň dvakrát do týdne. Jen málokomu se to v našich podmínkách daří dodržet a jsme rádi, když si dáme například jednu rybu týdně. Zvýšenou pozornost dostatečné konzumaci tučnějších ryb bychom měli věnovat hlavně v zimním období. Ryby jsou totiž zdrojem vitamínu D, který je jinak získáván ze slunečního záření.

Ryby jsou bohaté na omega 3 mastné kyseliny pozitivně fungující při snižování zánětu. Pokud víte, že váš jídelníček neobsahuje dostatečné množství ryb, užívejte alespoň doplňky stravy s vitamínem D a omega 3, 6 a 9 mastnými kyselinami.

složení potravinzdravá stravaživiny

Líbí se Ti tento článek? Doporuč jej svým přátelům

Zdroje:

Masood Sadiq Butt & M. Tauseef Sultan (2011) Ginger and its Health Claims: Molecular Aspects, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 51:5, 383-393, DOI: 10.1080/10408391003624848
Josling, P. Adv Therapy (2001) 18: 189. https://doi.org/10.1007/BF02850113




Diskuse k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Bez cookies to nezvládneme. Více

Do Tvého počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookie. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo Ti usnadnit používání některých služeb webu (třeba košík, který si pamatuje tvoje zboží i po opuštění webu). Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Tě, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíš. Po stisknutí tlačítka „Chápu“ Tě následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít