Síla imunitního systému je ovlivněna tím, jak dobře živíme své tělo. Když bude strádat, nemoci snadněji překonají naši bariéru. Naopak v případě, že si budeme pravidelně dopřávat některou z těchto 10 potravin, naše imunita bude silnější a nás jen tak ledajaký bacil neskolí.
1) Potraviny s probiotiky a vlákninou
Protože až jedna třetina naší imunity je ukryta ve střevech, musíme se dobře starat o jejich fungování. Střeva jsou osídlena velkým množstvím symbiotických bakterií, které také potřebují potravu. Konkrétně jde o probiotika a vlákninu.
Mezi potraviny s probiotiky patří kvašené mléčné výrobky, jako je kefír, acidofilní mléko, kvalitní jogurty a smetana. Dalším cenným pomocníkem je kysané zelí. Důležitý je také příjem vlákniny. Zdravý jedinec by měl za den zkonzumovat přibližně 30 gramů vlákniny. Tu najdeme hlavně v celozrnných obilovinách, ovoci a zelenině.
2) Česnek
V česneku se nachází látky, které snižují riziko vzniku infekce. Celkově působí česnek i proti plísním, bakteriálním a virovým infekcím. Hlavní účinnou látkou je alicin, který stimuluje buňky imunitního systému k lepší odpovědi při chřipce a nachlazení.
V kritickém období chřipek a nachlazení je tedy dobré připravovat si silnou česnekovou polévku nebo zkusit konzumovat syrový česnek se vší silou.
3) Citrusové plody
Citrony, pomeranče, mandarinky a grapefruity jsou bohaté na obsah vitamínu C. Právě vitamín C je důležitým hráčem v činnosti imunitního systému. Má přirozené antibakteriální a protizánětlivé účinky. Další jeho schopností jsou antioxidační vlastnosti, kdy chrání buňky těla před působením oxidačního stresu jako vedlejšího produktu imunitní odpovědi.
Z toho důvodu je konzumace potravin bohatých na vitamín C velmi dobrou strategií. Kromě citrusových plodů se hodí zařadit do jídelníčku i kiwi či zeleninu, jako jsou brokolice, květák a rajčata.
Potřebujete více informací?
Sepsali jsme pro vás 10stránkový e-book o hubnutí a tvarování postavy.
Sepsáno na základě našich zkušeností s lidmi, jako jste vy (našimi čtenáři)
Potřebné informace přelouskáte snadno za jeden večer, získáte přitom informace, které hledáte, uceleně na jednom místě. Sepsali jsme ji na základě dotazů a zkušeností stovek našich čtenářů a klientů - běžných lidí, kteří chtěli shodit pár kilo a dostat se do formy.Kniha mimo jiné obsahuje
- Jak nastavit zdravý jídelníček
- Jak hubnout a vytvarovat postavu
- Jak správně počítat kalorie
- Jak měřit výsledky
- Jak změnit svůj život k lepšímu díky změně postavy
4) Zázvor
Zázvor v sušené či čerstvé formě by neměl chybět v kuchyni hlavně v období chřipek a nachlazení. Čaj se zázvorem každý den je ideální prevencí proti rozvoji nachlazení či chřipky.
Účinnou látkou je gingerol, která snižuje riziko zánětu v těle. Pomáhá také potlačit vývoj bakterií a růst nežádoucích plísní, jako jsou přemnožené kvasinky candida. Svými účinky také pomáhá proti nevolnosti a zvracení.
5) Bobule
Bobulovité ovoce je bohaté nejenom na vitamín C, ale i na polyfenoly, což jsou látky s mikrobiálními účinky. Konzumace bobulovitého ovoce, jako jsou borůvky, brusinky, ostružiny a maliny, může pomoci před vznikem chřipky.
Určitě je tedy zařaďte do svého jídelníčku v rámci prevence a dávku zvyšte při příznacích prvních problémů s rýmou či nachlazením.
6) Ořechy a semena
Semena i ořechy obsahují široké spektrum minerálních látek. Najdeme v nich selen, měď, zinek či hořčík.
Konkrétně například měď a vitamín E najdeme v sezamových semínkách a mandlích. Pořádnou porci zinku doplníme z dýňových semínek a kešu ořechů. Výborné jsou také vlašské ořechy, které obsahují pestré spektrum minerálních látek pro podporu imunity i nervové soustavy.
Důležitost konzumace alespoň minimálního množství minerálů spočívá v udržování zdraví celého organismu. Jednotlivé minerály totiž představují stavební látky či podporu pro důležité enzymy zodpovědné za významné metabolické dráhy.
7) Batáty – sladké brambory
Sladké brambory batáty mají většinou růžovou až oranžovou barvu. To je dáno tím, že obsahují hodně beta karotenu, což je prekurzor vitamínu A. Právě dostatek vitamínu A pomáhá zvyšovat výkonnost imunitního systému v boji proti infekčním onemocněním.
Ovšem pozor na užívání doplňků stravy s vitamínem A, jeho nadbytek má totiž negativní dopady, jako jsou nevolnosti či bolesti hlavy. Snažte se doporučenou denní dávku pokrýt v konzumaci přirozených potravin, což jsou kromě batátů mrkev, lilek, sušené meruňky a paprika.
8) Houby
Nejde jenom o klasické hříbky z našich lesů, ale hlavně o houby shiitake a hlívu ústřičnou. Obsahují totiž antioxidanty a další sloučeniny, které vyvolávají zvýšení citokinů, což jsou látky imunitní odpovědi.
9) Kvalitní vývar
Silný vývar kuřecí nebo hovězí vývar je už právem po několik staletí oblíbeným a výživným jídlem. Ideální volbou je vývar s dostatečnou porcí zeleniny, která tělu dodá další vitamíny a minerální látky.
Přestože zjištění skutečného mechanismu účinky vývaru není nic jednoduchého, přišlo se na to, že obsahuje látku zvanou karnosin s pozitivním účinkem na imunitní systém v rané fázi boje proti chřipce nebo nachlazení.
10) Ryby
Výživová doporučení hovoří o konzumaci ryb alespoň dvakrát do týdne. Jen málokomu se to v našich podmínkách daří dodržet a jsme rádi, když si dáme například jednu rybu týdně. Zvýšenou pozornost dostatečné konzumaci tučnějších ryb bychom měli věnovat hlavně v zimním období. Ryby jsou totiž zdrojem vitamínu D, který je jinak získáván ze slunečního záření.
Ryby jsou bohaté na omega 3 mastné kyseliny pozitivně fungující při snižování zánětu. Pokud víte, že váš jídelníček neobsahuje dostatečné množství ryb, užívejte alespoň doplňky stravy s vitamínem D a omega 3, 6 a 9 mastnými kyselinami.
Diskuse k článku