Mandle – lepší zdroj vápníku než kravské mléko

Mandle mají ze všech ořechů nejvyšší obsah vlákniny, vynikají i vysokým obsahem vápníku. Jde o potravinu, která by neměla v žádném zdravém jídelníčku chybět. Čím ještě jsou mandle unikátní?




Popis

I když se mandle řadí mezi ořechy, ve skutečnosti se jedná o plod peckovice. Blízkými příbuznými mandloně obecné, které se také přezdívá mandlovník, jsou tedy například meruňka nebo švestka. Existuje více druhů mandloní, obecně se však mandle rozdělují na dva typy, a to podle chuti – ty, které plodí hořké mandle, a ty, které plodí ty sladké. Hořké mandle obsahují pro člověka jedovatý amygdalin, takže na pultech obchodů je nenajdete. Lisuje se z nich jen mandlový olej, který je skvělý při péči o pokožku.

Původ

Přesný původ mandlí se již dnes nedá dohledat, známé však byly již ve starověkém Řecku. Předpokládaných oblastí jejich původu je více, od Číny přes Persii až po severní Afriku. Dnes se pěstují v subtropickém pásmu a také v teplejších oblastech mírného pásma, největším producentem mandlí je však Kalifornie, připisuje se jí až 80 procent z celosvětové produkce mandlí. Také u nás se mandle pěstují, jedná se však o rostlinu, která je choulostivá na nízké teploty.

Důležité látky obsažené v mandlích

Mandle mají vysokou energetickou hodnotu a vzhledem k vysokému obsahu bílkovin a zdravých tuků se jedná o potravinu více než vhodnou pro vegetariány a vegany. Mandle také obsahují nejvíce vlákniny ze všech známých druhů ořechů, a to jak vlákninu rozpustnou, tak nerozpustnou. Dále obsahují antioxidanty, flavonoidy, vitaminy E a B2. Dále v mandlích najdeme také velký obsah vápníku a další minerály, jako je hořčík, draslík, fosfor, měď nebo třeba mangan.

Léčivé účinky mandlí

Díky vysokému obsahu vlákniny má pravidelná konzumace mandlí blahodárný vliv na funkci střev. Také snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi a díky obsaženým vitaminům a minerálům podporují kvalitu pleti, nehtů a vlasů. Mandle jsou velmi významným zdrojem vápníku, který je v těle důležitý pro stavbu kostí a zubů. Jejich pravidelná konzumace je tedy významnou prevencí proti osteoporóze. Hořčík se v těle zase stará o normální funkci svalů, ale má také vliv na činnost nervové soustavy a je velmi často doporučován při jejich poruchách, např. při depresi.

Shrnutí

  • Vitaminy a minerály obsažené v mandlích se výborně postarají o kvalitu vaší pleti, vlasů i nehtů
  • Vysoký obsah vlákniny, nejvyšší ze všech druhů ořechů, se zase postará o správnou funkci střev
  • Mandle jsou vhodnou potravinou pro vegetariány a vegany
  • Hořčík obsažený v mandlích má pozitivní vliv na funkci svalů a činnost nervové soustavy
  • Obsažený vápník je zase důležitý pro stavbu kostí a zubů

Potřebujete více informací?

Sepsali jsme pro vás 10stránkový e-book o hubnutí a tvarování postavy.

Sepsáno na základě našich zkušeností s lidmi, jako jste vy (našimi čtenáři)

Potřebné informace přelouskáte snadno za jeden večer, získáte přitom informace, které hledáte, uceleně na jednom místě. Sepsali jsme ji na základě dotazů a zkušeností stovek našich čtenářů a klientů - běžných lidí, kteří chtěli shodit pár kilo a dostat se do formy.

Kniha mimo jiné obsahuje

  • Jak nastavit zdravý jídelníček
  • Jak hubnout a vytvarovat postavu
  • Jak správně počítat kalorie
  • Jak měřit výsledky
  • Jak změnit svůj život k lepšímu díky změně postavy

Mandle v kosmetice

Mandlový olej

Mandle mají své využití také v kosmetice, lisuje se z nich totiž olej, který má blahodárné účinky na pokožku celého těla. Vždy však volte kvalitní, za studena lisovaný olej, který obsahuje všechny živiny, které by se teplem ztratily. Obsahuje vitamin A, který prospívá zejména suché a také problematické pleti, trpící akné či ekzémy, a vitamin E, který zpomaluje proces stárnutí pleti. Dále je bohatý na minerály, jako jsou křemík, zinek, železo, draslík, hořčík, vápník, sodík, mangan, chrom, fosfor a také lecitin, který způsobuje, že se prospěšné látky do pleti lépe vstřebávají, a také vyživuje suchou pleť a zpomaluje její stárnutí.

Mandlový olej je tedy díky obsaženým látkám vhodný pro všechny typy pleti a všechny věkové kategorie. Zejména vhodný je pro suchou a citlivou pokožku, díky svým zvláčňujícím, vyživujícím a ochranným účinkům. Je tedy vhodnou přísadou do koupele pro kojence, stejně jako náhrada běžného obličejového krému nebo pleťového mléka.

Využití mandlí v kuchyni

Mandle mají v kuchyni velmi široké využití. Díky své nasládlé chuti se hodí do sladké kuchyně na různé dezerty a cukroví, ale třeba také do jogurtu, ke zdobení ranní kaše nebo do domácí granoly. Mají široké využití v cukrářství, mimo jiné se z nich vyrábí marcipán, kterým se zdobí dorty.  Oblíbené jsou též jako pochutina k vínu a sýrům a vyrobit se z nich dají také likéry, vzpomeňte třeba na Amaretto.

Stejně jako z jiných druhů ořechů se i z mandlí dá vyrobit rostlinné mléko, kterým se dá nahradit mléko živočišného původu. Mandlová mouka je zase skvělou variantou pro ty, kteří z jakéhokoliv důvodu nekonzumují lepek. Zkuste klasickou bílou mouku nahradit tu mandlovou v sušenkovém těstě nebo těstě na lívance.

Líbí se Ti tento článek? Doporuč jej svým přátelům

Zdroje:
Wikipedie, BrainMarket, ProfiDoplnkystravy.cz, zdravoslav.cz




Diskuse k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Bez cookies to nezvládneme. Více

Do Tvého počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookie. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo Ti usnadnit používání některých služeb webu (třeba košík, který si pamatuje tvoje zboží i po opuštění webu). Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Tě, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíš. Po stisknutí tlačítka „Chápu“ Tě následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít