Pistácie – zelené zlato plné živin

Dáváte si pistácie pouze příležitostně ke sklence vína? Tak to děláte velikou chybu. Tyto oříšky jsou více než jen pamlskem ke sledování oblíbeného filmu. Co vše vylousknete ze skořápky společně s tímto zeleným pokladem?




Popis

Pistácie jsou dalším ořechem, který vlastně žádným ořechem není. Plod pistácie pravé je totiž červený a dužnatý a to, co my považujeme za ořech, se nachází uvnitř. Pistácie je tedy ve skutečnosti semeno. Samotný „oříšek“ je poté schovaný ještě v tvrdé skořápce světlé barvy, jejímuž rozlousknutí pomáhá sama příroda již při zrání na stromě. Často se ale k otevření pistácií používá ještě mechanická síla. Toto jádro má světle zelenou barvu, je-li tmavší, pravděpodobně je již plesnivé a k jídlu tudíž nevhodné.

Původ

Pochutnávala si na nich prý již královna ze Sáby. Jedná se o skutečně královský pokrm, který lidé konzumovali již před 7000 lety a jako jedny z mála ořechů jsou zmíněny dokonce i v Bibli. A i když pochází ze střední Asie, stejně jako mandle, i produkci pistácií mají dnes na svědomí Spojené státy americké. Dva roky zpět dokonce měly na svědomí téměř polovinu jejich celosvětové produkce. Dalšími pěstiteli jsou Turecko a Írán.

Obsažené látky v pistáciích a jejich účinky na zdraví

Pistáciím se přezdívá zelené zlato, což díky látkám, které obsahují, opravdu jsou. Jsou to sice jedny z méně tučných oříšků, tuk tvoří pouze polovinu jejich hmotnosti, to mu však neubírá na kvalitě. Je tvořen omega-9-mastnými kyselinami, které jsou hlavní složkou olivového oleje, a starají se o zdraví našeho srdce a cév.

Kromě nižšího obsahu tuků se mohou pochlubit také nízkým obsahem sacharidů, zato ale vysokým obsahem vlákniny a bílkovin, které zaručí pocit sytosti na delší dobu. Díky tomu se pistácie stávají skvělým parťákem pro lidi na dietě. Chcete shodit nějaké to kilo do plavek? Dejte si na svačinu hrst pistácií. Vláknina je také důležitá pro správné fungování střev.

Pistácie jsou bohaté na vitaminy (B6, E a A) a také minerály a antioxidanty. Najdeme v nich hořčík a draslík pro zdravé nervy, železo a měď pro srdce a cévy, také vápník pro zdraví kostí a zubů, fosfor, mangan… To je pořádná dávka živin pro organismus.

Kromě vitaminu E obsahují také další antioxidanty a to karoteoidy a fytosteroly. A co antioxidanty umí? Bojovat s volnými radikály a zpomalovat proces stárnutí buněk.

Potřebujete více informací?

Sepsali jsme pro vás 10stránkový e-book o hubnutí a tvarování postavy.

Sepsáno na základě našich zkušeností s lidmi, jako jste vy (našimi čtenáři)

Potřebné informace přelouskáte snadno za jeden večer, získáte přitom informace, které hledáte, uceleně na jednom místě. Sepsali jsme ji na základě dotazů a zkušeností stovek našich čtenářů a klientů - běžných lidí, kteří chtěli shodit pár kilo a dostat se do formy.

Kniha mimo jiné obsahuje

  • Jak nastavit zdravý jídelníček
  • Jak hubnout a vytvarovat postavu
  • Jak správně počítat kalorie
  • Jak měřit výsledky
  • Jak změnit svůj život k lepšímu díky změně postavy

A aby toho nebylo málo, pistácie vám mohou zaručit kvalitnější spánek. Melatonin, na který jsou bohaté, se nazývá také hormonem spánku. Tohle mohou ocenit zejména starší lidé, jelikož s věkem produkce tohoto hormonu klesá.

Snažíte se o miminko? Začněte jíst pistácie. Toto afrodiziakum obsahuje kyselinu listovou, která je důležitá zejména v prvních třech měsících těhotenství pro správný vývoj plodu a díky obsaženému vitaminu E a L-argininu zvyšují plodnost u mužů.

No, nejedná se opravdu o zlatý poklad? Pokud ale chcete, aby jím pistácie zůstaly, dejte přednost nepražené variantě, jinak přijdete o část cenných látek.

Použití v kuchyni

Nejoblíbenější jsou pistácie asi jako pochutina k vínu, pražené a solené, mohou však být více než jen tím. Neupravené pistácie mají nasládlou chuť a takto jsou pro konzumaci vhodnější, už dávno se ví, že příliš velký příjem soli škodí nejen ledvinám.

V Turecku se z pistácií tradičně peče baklava, což je velmi sladká záležitost plná ořechů a medu nebo sirupu. Italové se zase nebojí použít tyto oříšky ve slané kuchyni, přidávají je do těstovin a Indové zase do kari, pilafů a dalších kořeněných jídel. Vyzkoušejte pistácie taky. Kromě toho s nimi můžete zdobit saláty, ranní kaše nebo je přidat do domácí granoly či jogurtu. Oblíbené jsou na zdobení a přípravu nejrůznějších dezertů, skvělá je třeba domácí pistáciová zmrzlina.

Stejně jako jiné ořechy, i pistácie se dají využít k výrobě oříškového másla nebo veganské alternativy kravského mléka. V obchodě však bohužel takové rostlinné mléko, na rozdíl od kokosového nebo mandlového, jen tak neseženete. Je ale velmi lahodné, takže stojí za to vyrobit si jej doma. A už jste vyzkoušeli pistáciovou mouku?

Pistáciový olej

Ano, i z pistácií se listuje olej. A stejně jako vstupní surovina, také olej z ní je plný vitaminů, minerálů a antioxidantů, což oceníte zejména při péči o pokožku. Vitaminy A a E si s kůží velmi dobře rozumí. Hodí se pro všechny typy pleti, ale díky tomu, že má vysoké hydratační účinky, ocení jej zejména majitelky té sušší a také stárnoucí. V kombinaci s růžovou vodou jde o hotový elixír mládí.

Když ale pistáciovému oleji dovolíte překročit práh vaší koupelny, uvidíte, že kouzlit umí také v kuchyni. Nejde přitom o žádnou novinku, o jeho prospěšnosti věděli již v antice. Věděli jste například, že má stejný obsah železa jako čočka? Tento olej má tmavě zelenou barvu a sladké aroma, dochutíte s ním však nejen dezerty, ale také ozvláštníte salátové zálivky a pokrmy z těstovin, polévky a jídla z ryb a mořských plodů.

Nejde však o pouhý kosmetický přípravek a výtečného parťáka do kuchyně, ale také o lék. Konzumace pistáciového oleje pomůže s mnoha neduhy. Snižuje například hladinu cholesterolu v krvi, také si poradí s vysokým krevním tlakem. Díky vysokému obsahu železa je vhodný zejména pro lidi trpící jeho nedostatkem. Nezapomeňte, že jeho vstřebávání zvýšíte vitaminem C. Najdete jej v citrusových plodech, rybízu všech barev a dalších bobulovinách, a v mnoha dalších druzích ovoce a také zeleniny. Připravte si ovocný či zeleninový salát se zálivkou z tohoto aromatického oleje.

Zajímavosti

Nejen skořápky vlašských ořechů využijete ke kreativní tvorbě. Z pistáciových skořápek můžete vyrobit téměř cokoliv. Jen pokud máte v oblibě ty solené, tak před započetím umělecké tvorby je opláchněte vodou.

Pistácie jsou vysoce hořlavé. Tedy dokud jsou ve slupce a skladované ve větším množství, tehdy hrozí jejich samovznícení.

ZDROJE:

https://www.ochutnejorech.cz/blog/pistacie

https://www.svetplodu.cz/clanek/132/proc-jist-pistacie/

https://www.zdravoslav.cz/blog/lahodne-a-fascinuji–objevte-vsechny-prednosti-pistacii/

https://www.svetplodu.cz/clanek/87/jak-se-pestuji-pistacie/

https://fresh.iprima.cz/jak-na-to/pisaciovy-olej-znamy-jiz-z-dob-antiky

 

 

 

 

 

Líbí se Ti tento článek? Doporuč jej svým přátelům




Diskuse k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Bez cookies to nezvládneme. Více

Do Tvého počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookie. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo Ti usnadnit používání některých služeb webu (třeba košík, který si pamatuje tvoje zboží i po opuštění webu). Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Tě, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíš. Po stisknutí tlačítka „Chápu“ Tě následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít