Proč nám odtučněné mléčné výrobky neprospějí

Odtučněné mléčné produkty

Ať jde o jakékoli potraviny, mé zásadní doporučení vždy zní „jezte co nejméně průmyslově upravené produkty“, tj. nejlepší jsou základní suroviny v co nejlepší kvalitě a z nich připravené jídlo. Toto doporučení platí i pro mléčné výrobky, které dnes můžeme snadno nakupovat přímo z farem, často v bio kvalitě, a to nejen ty kravské, ale také kozí a ovčí.

Potravina zůstává zdravou nejen tehdy, když je kvalitní, ale také tehdy, když ji jíme s mírou, tedy tak akorát. Jeden mléčný výrobek denně (cca 150 g) by měl být pro dospělého zdravého člověka optimálním množstvím. Nadměrná spotřeba mléčných výrobků má svá rizika v podobě zahlenění, alergií, onemocnění střev či silných anabolických účinků – růst měkkých tkání, i těch nádorových atd.

Zbavíme se nezdravého, zlepšíme trvanlivost, ale za jakou cenu?

Dietní potraviny (odtučněné, nízkotučné) prohnané koly průmyslového zpracování vychází ochuzené o to, co je právě považováno za nezdravé, a naopak často „obohacené“ o různá aditiva vylepšující konzistenci a chuť (např. škroby a sladidla) a prodlužující trvanlivost. V případě mléka je trvanlivost dosahována homogenizací, která mění strukturu tuků s možným rizikem pro kardiovaskulární systém.

Odtučněné či nízkotučné mléčné výrobky se vyrábí z odtučněného mléka. Odtučněním mléko přichází o mastné kyseliny, např. kyselinu palmitovou, která omezuje riziko vzniku inzulinové rezistence, a konjugovanou kyselinu linolovou, která snižuje riziko rakoviny. Navíc se společně s tukem zredukují i vitamíny rozpustné v tucích, konkrétně A a D. V takovém mléce potom zbude hlavně laktóza – jednoduchý mléčný cukr – a kasein – mléčná bílkovina s anabolickými účinky. Toto mléko má vyšší glykemický index a málo zasytí. Skrytý účel všech dietních potravin je, že se jimi můžeme nepřirozeně přejídat.

Odtučněné mléčné výrobky neprospívají

Odtučněné mléčné produkty méně zasytí a snadno se tak jimi můžeme přejídat

Plnohodnotné spektrum aminokyselin a kasein

Mléčné výrobky jakožto živočišné potraviny jsou, stejně jako vejce a maso, považovány za plnohodnotné bílkoviny. To znamená, že mají kompletní spektrum proteinových aminokyselin. Navíc kasein je oblíbený při budování svalové hmoty pro své silné anabolické účinky. Přesto z hlediska rozumných zásad zdravé výživy bych doporučila se mléčnými výrobky nepřejídat a dávat si ty s přirozeným obsahem tuku, co nejméně průmyslově upravené.

Kysané mléčné produkty

Nejzdravějšími mléčnými produkty jsou ty kysané (fermentované), protože obsahují probiotika podporující zdraví střev, které je mimo jiné základem pevného imunitního systému. V procesu kysání je pro mnohé těžce stravitelný mléčný cukr laktóza přeměněn na kyselinu mléčnou a mléčný produkt je lépe stravitelný.

Alternativa plnohodnotných živočišných bílkovin

Při důrazu na budování svalové hmoty je vhodné zkoušet (kromě živočišných bílkovin) i kombinace luštěnin s obilovinami, jak v přirozené podobě, tak jako proteinové koncentráty. Osvědčené jsou například kombinace hrachových a rýžových proteinových koncentrátů. Bílkovinám v rostlinných potravinách se říká neplnohodnotné, protože nemají kompletní spektrum aminokyselin, luštěninám nějaké chybí a obiloviny zase postrádají jiné. Jejich kombinací v jednom jídle se aminokyseliny navzájem doplní a výsledkem je kompletní spektrum.

hubnutíjídelníčeksložení potravinzdravá strava

Líbí se Ti tento článek? Doporuč jej svým přátelům

Zdroje:
margit.cz, margit.cz

Autor: Renata Davidová

Renata Davidová
Nezávislá certifikovaná výživová poradkyně se soukromou praxí. Články autorky vycházejí z jejích vlastních zkušeností a odborných znalostí. www.empiria-vyzivove-poradenstvi.cz




Diskuse k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Bez cookies to nezvládneme. Více

Do Tvého počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookie. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo Ti usnadnit používání některých služeb webu (třeba košík, který si pamatuje tvoje zboží i po opuštění webu). Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Tě, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíš. Po stisknutí tlačítka „Chápu“ Tě následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít