Arašídy – superpotravina s nízkým glykemickým indexem

Loupání burských oříšků představuje oblíbenou vánoční kratochvíli. Je ale škoda konzumovat je pouze o Vánocích. O jejich nutriční hodnotě a léčivých schopnostech se dozvíte v tomto článku.




Popis

Další ořech neořech. Ve skutečnosti arašídy nejsou oříšky, ale luštěniny. Jedná se o plod podzemnice olejné, přesněji řečeno o semeno. Podzemnice olejná je jednoletá rostlina, příbuzná cizrně, sóji, čočce nebo třeba fazolím, však také stejně jako tyto plodiny i ona patří do čeledi bobovitých. Některé z ořechů rostou vysoko na stromech, například para ořechy nebo kokosy. Plod podzemnice, konkrétně tedy semeno, ale roste pod zemí, jak již název rostliny napovídá.

Křehká slupka, ze které o Vánocích vyloupáváte tato jádra, je tedy ve skutečnosti luskem. V průměru jich tento lusk ukrývá jedno až sedm. Existuje totiž mnoho odrůd arašídů, jejich semena se liší jak tvarem a velikostí, tak barvou slupky a chutí, ale také tím, na co je kterou odrůdu vhodné použít.

Varování! Jedná se o velmi častý alergen.

Původ

Domovem arašídů je Jižní Amerika, kde ji tamní domorodci domestikovali již před neuvěřitelnými 6000 lety. Představovala pro ně nejen potravinu, ale zároveň také lék. Dnes najdeme největší pěstitele arašídů v Asii. Tímto prvenstvím se může pochlubit Čína a Indie. Mezi významné producenty buráků se však řadí také USA a některé africké země.

Arašídy jsou sice jedny z levnějších oříšků, jejich nižší cena však nemá co dělat s jejich kvalitou, ale s tím, jaké množství se jich podaří za rok sklidit. Podzemnice je plodina, která se pěstuje v subtropických a tropických oblastech a sklízet se může prakticky po celý rok. Na některých místech se dočkáme dokonce tří sklizní za rok.

Obsažené látky v arašídech

Stejně jako jiné ořechy, také arašídy jsou bohaté na živiny. Obsahují hodně vitaminů (A, D a E a také téměř celý B-komplex), minerálů (železo, vápník, hořčík, fosfor, draslík, měď), dále zdravé tuky, málo sacharidů, zato spoustu vlákniny a bílkovin. Kromě vitaminu E obsahují i další antioxidanty, třeba koenzym Q10, který známe především z reklam na krémy proti vráskám a také antioxidant resveratrol.

Arašídy jako lék

Díky množství vlákniny a bílkovin, kterých arašídy obsahují kolem 25 %, zasytí na dlouhou dobu. Vláknina se zase postará o zdravá střeva, nejen pocit sytosti. Obsahují také 50 % tuku; ten je tvořen kombinací omega-3 a omega-6-mastných kyselin známých především díky svému pozitivnímu účinku na srdce a cévy.

Arašídy také patří mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem. To je číslo, které vám řekne, jak rychle se sacharidy z dané potraviny přemění na glukózu v krvi. Vyjadřuje tedy, o kolik se zvedne hladina krevního cukru. Potraviny s nízkým glykemickým indexem jsou pro naše zdraví lepší v tom, že způsobují menší kolísání hladiny cukru v krvi, cítíme se tak zasyceni delší dobu, nemáme brzy hlad a ustupují chutě. Mají pozitivní vliv nejen na to, jak se cítíme po fyzické stránce, ale také po té psychické. A samozřejmé potraviny s nízkým glykemickým indexem jsou více než vhodné pro pacienty trpící cukrovkou.

Shrnutí

Použití arašídů v kuchyni

Svou typickou chuť získávají arašídy pražením, ve své původní přirozené podobě se chutí opravdu podobají spíše luštěnině než oříšku. Nejčastěji arašídy chroupeme pražené a solené, pokud chceme sáhnout po něčem jiném než po chipsech či popcornu k večernímu filmu. Tato oblíbená kratochvíle však příliš neprospívá ledvinám.

Arašídy se dají použít nejen ve sladké kuchyni ke zdobení dezertů, do nejrůznějších raw a proteinových tyčinek, ale také v kuchyni slané, v té asijské je jejich použití velmi oblíbené, vzpomeňte si třeba na čínské kung pao.

Arašídy ocení také vegani a lidé na bezlepkové dietě. Na trhu je k dostání arašídová mouka, která dodá vašim pokrmům nejen šmrnc, ale také výživovou hodnotu. S arašídovým mlékem to zase tak slavné není. Běžně jej, stejné jako mléko pistáciové, nekoupíte. Stojí za to zkusit si jeho výrobu v domácích podmínkách. Je to snadné, rychlé a nejen že je toto oříškové mléko lahodné, ale také bohaté na proteiny.

Arašídové máslo

Na téhle dobrotě si pochutnávali již lidé starověku. A již tehdy věděli o léčivých schopnostech buráků. Na vědění Aztéků navázali později a arašídové máslo bylo využíváno pro pacienty s tuberkulózou k jejich dovyživení. Dnes je arašídové máslo populární zejména ve Spojených státech. Na hlavu ročně připadne průměrně kilo a půl téhle skvělé oříškové pomazánky. Oblíbenou svačinou tamních domorodců je bílý chléb s džemem a arašídovým máslem.

A opravdu je skvělé jen tak namazané na pečivu, lívancích, palačinkách nebo vaflích. Připravit z arašídového másla však můžete také mléčný koktejl nebo zdravou verzi nutelly. Stačí vám k základu přidat kakao, zdravý tuk (třeba kokosový olej) a oblíbené sladidlo (med nebo třeba datlový sirup) a můžete mazat. Použít se dá také do pečení, zkuste jej přidat do těsta na muffiny nebo do ranní obilné kaše.

Arašídový olej

Díky vysokému bodu zakouření je vhodný pro úpravu pokrmů při vysokých teplotách. Oblíbený je zejména v asijské kuchyni a pro vaření ve WOK pánvi. Má jemnou chuť. Pokud je však připravený z arašídů pražených, jeho chuť je výraznější.

ZDROJE:

Líbí se Ti tento článek? Doporuč jej svým přátelům




Diskuse k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Bez cookies to nezvládneme. Více

Do Tvého počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookie. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo Ti usnadnit používání některých služeb webu (třeba košík, který si pamatuje tvoje zboží i po opuštění webu). Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Tě, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíš. Po stisknutí tlačítka „Chápu“ Tě následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít