Druhy masa – červené a bílé maso

Druhy masa

Maso je opravdu důležitým zdrojem bílkovin a také některých vitamínů a minerálů. Zejména ve světě fitness je důležitou součástí jídelníčku, a to hlavně díky vysokému obsahu bílkovin, jejichž dostatek je základem pro nárůst svalové hmoty.



Obecné informace o mase

Maso obecně obsahuje 55 – 75 % vody, 15 – 25 % bílkovin a až 35 % tuků. Obsah sacharidů je v něm zanedbatelný. Tučnější maso má obvykle nižší obsah vody než maso libovější.

Zpravidla téměř polovinu tuků v mase tvoří tuky nasycené (nezdravé), a proto je vhodné volit spíše libovější druhy masa. Dále také maso obsahuje cholesterol.

Vitamíny a minerály

Maso je velmi bohaté na vitamíny B6 a B12 a také na mnohé minerály – je především významným zdrojem železa. V menším množství v něm ale má podíl i draslík, fosfor, vápník, sodík, hořčík a zinek.

Druhy masa

Obsah základních živin v mase se liší podle druhu zvířete a také podle části těla, ze kterého maso pochází. Základní dělení je na maso červené a bílé.

Červené maso

Hovězí steakČervené maso je spíše tučnější. Je skvělým zdrojem minerálů, a to hlavně železa (které často chybí vegetariánům či veganům). Jak už bylo zmíněno výše, z tuků pak v mase převažují spíše ty nasycené.

Vysoký podíl nasycených tuků je, společně s vysokým obsahem cholesterolu, příčinou toho, že je červené maso považováno za méně zdravé a doporučuje se jeho omezení.

Článek pokračuje po reklamě

Pokračování článku

Zejména u nás v ČR je vysoká konzumace tučného červeného masa a produktů vyrobených z tohoto typu masa příčinou obzvlášť vysokého výskytu rakoviny tlustého střeva a dalších závažných onemocnění.

Toto rozhodně neznamená, že byste měli červené maso přestat jíst úplně. Zejména pokud ho máte rádi, občas si ho určitě dopřejte. Důležité je však nejíst červené maso každý den nebo dokonce víckrát denně.

Zdroje červeného masa

Do červeného masa řadíme především maso větších hospodářských zvířat, tzn. maso hovězí, vepřové, skopové. Také do něho spadá zvěřina a maso kachní či husí.

Nutriční hodnoty na 100 g
Typ masa Bílkoviny Tuky Energetická hodnota Cholesterol
Kachní 19 g 28 g 337 kcal 84 mg
Hovězí 18 g 22 g 277 kcal 92 mg
Vepřové 18 g 18 g 238 kcal 63 mg
Jehněčí 17 g 23 g 282 kcal 73 mg

* Uváděné hodnoty jsou v syrové podobě.

** V tabulce jsou průměrné hodnoty a  výrazně se liší podle části těla, z které maso pochází.

Bílé maso

Bílé maso je oproti červenému obecně považováno za libovější – zpravidla totiž obsahuje mnohem méně tuků a často také více bílkovin. Je však trochu chudší na vitamíny a minerální látky.

I když bílé maso obsahuje méně vitamínů a minerálů, snažte se i přes to jíst méně masa červeného a nahradit ho masem bílým. Červené maso totiž není jediným zdrojem výše uvedených vitamínů a minerálů a lze ho tedy nahradit, viz:


Zdroje bílého masa

Do bílého masa se řadí zejména maso drůbeží (konkrétně kuřecí a krůtí). Kachní a husí maso je tučnější a spadá tedy spíše do masa červeného. Dále do kategorie bílého masa řadíme maso králičí a také ryby či mořské plody.

Nutriční hodnoty na 100 g
Druh masa Bílkoviny Tuky Energetická hodnota Cholesterol
Kuřecí prsa 23 g 2 g 110 kcal 58 mg
Krůtí 22 g 6 g 141 kcal 72 mg
Tuňák 22 g 1 g 103 kcal 47 mg
Losos 20 g 13 g 208 kcal 55 mg
Kapr 18 g 6 g 127 kcal 10 mg

* Uváděné hodnoty jsou v syrové podobě.

** V tabulce jsou průměrné hodnoty a  výrazně se liší podle části těla, z které maso pochází.

Lze se obejít bez masa?

Pokud si myslíte, že bez masa nelze přijmout dostatek bílkovin, jste na velkém omylu – i bez něho lze vcelku snadno získat dostatek proteinů. Kromě masa jsou zdrojem živočišných bílkovin také mléčné produkty nebo vejce.

I s čistě rostlinnou (veganskou) stravou lze přijmout dostatek bílkovin – skvělými zdroji rostlinných bílkovin jsou např. veškeré druhy luštěnin a ořechů, tofu či robi maso.

Chybějící aminokyseliny

Problém je však skrytý jinde – bílkoviny v mase (tedy živočišného původu) obsahují veškeré pro tělo potřebné aminokyseliny. V případě rostlinných bílkovin tomu tak ale není.

I tento problém však lze řešit tím, že budete kombinovat různé zdroje rostlinných bílkovin, čímž získáte všechny potřebné aminokyseliny.

I při veganské dietě, která může být pro někoho dosti nepředstavitelná, je možné dosáhnout perfektní postavy  – důkazem toho je třeba Frank Medrano.

Obejít se bez masa tedy určitě možné je, ale rozhodně to není nutností. Ideálním řešením je dát si některé dny od masa pauzu, vystoupit ze stereotypu a vyzkoušet také rostlinné zdroje bílkovin, které mohou svou chutí často i překvapit.

složení potravinzdravá strava

Líbí se Ti tento článek? Doporuč jej svým přátelům




Diskuse k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nahlásit chybu

Máme někde chybu?
Máme nové stránky, dej nám o ní prosím vědět