Štítky : živiny

23 Zář
0

Luštěniny a jejich druhy

Napsal: Jan Kuděj – Rubrika:  Strava – 23. 9. 2014

Luštěniny u nás moc populární nejsou – mezi tradičními jídly je to snad jen čočka s uzeným masem a volským okem. To je však opravdu velká škoda, luštěniny jsou totiž velice zdravé a mají vysokou nutriční hustotu. Jestliže pracujete na své postavě, určitě na luštěninách oceníte zejména vysoký obsah bílkovin. Čtěte dále…

20 Dub
0

Antioxidanty a potraviny na ně bohaté

Napsal: Jan Kuděj – Rubrika:  Strava – 20. 4. 2014

Lidské tělo musí neustále odolávat mnoha hrozbám. Jednou z nich jsou i látky zvané volné radikály. Ty jsou vysoce reaktivní a snadno mohou způsobit poškození buňky, které může vést až ke vzniku rakoviny a mnohým dalším onemocněním. Čtěte dále…

27 Úno
0

Pozor na transmastné kyseliny

Napsal: Jan Kuděj – Rubrika:  Strava – 27. 2. 2014

Transmastné kyseliny (také trans tuky) jsou nenasycené tuky, které vznikají při hydrogenaci (ztužování) rostlinných tuků. Používání trans tuků se stalo populárním především díky jejich nízké ceně a pozitivnímu vlivu na chuť a trvanlivost potravin. Čtěte dále…

16 Pro
3

Minerály a jejich význam pro člověka

Napsal: Jan Kuděj – Rubrika:  Strava – 16. 12. 2013

Při zmínce o minerálech se vám nejspíš jako první vybaví něco, co byste hledali spíše v zemi – např. křemen nebo nějaký jiný nerost. Některé minerály se však ve velice malém množství nacházejí i v mnoha různých potravinách a jsou nezbytně nutné pro správnou funkci a vývoj lidského těla. Čtěte dále…

02 Pro
0

Vitamíny a jejich zdroje

Napsal: Jan Kuděj – Rubrika:  Strava – 2. 12. 2013

Vitamíny patří mezi základní živiny, které jsou nezbytné pro správnou funkci a rozvoj lidského těla. Musíme je získávat ze stravy, neboť si je tělo nedokáže samo vyrobit. U vitamínů však platí, že škodí jak jejich nedostatek, tak jejich přebytek. Proto je dobré o nich vědět alespoň základní informace. Čtěte dále…