Pozor na transmastné kyseliny

Hranolky - transmastné kyseliny

Transmastné kyseliny (také trans tuky) jsou nenasycené tuky, které vznikají při hydrogenaci (ztužování) rostlinných tuků. Používání trans tuků se stalo populárním především díky jejich nízké ceně a pozitivnímu vlivu na chuť a trvanlivost potravin.




Dlouhou dobu se tyto tuky těšily popularitě. V 90. letech byl však zjištěn jejich negativní dopad na lidské zdraví – především zvyšování rizika vzniku srdečních chorob, cukrovky, rakoviny a dalších vážných onemocnění.[1]

Co transmastné kyseliny způsobují?

Zjistilo se, že trans tuky zvyšují hladinu cholesterolu LDL v krvi. Tomu se také přezdívá špatný cholesterol. Zároveň ale i snižuje hladinu cholesterolu HDL, který je naopak považován za dobrý cholesterol. To způsobuje narušení vzájemného poměru těchto dvou typů cholesterolů, což vede ke vzniku mnoha zdravotních problémů.

Doporučený denní příjem

Doporučený příjem trans mastných kyselin je stanoven na 1 % ze všech přijatých kalorií. V případě energetického příjmu 2000 kalorií denně jsou to zhruba 2 gramy transmastných kyselin na den.

Jaký by měl být váš maximální denní příjem trans tuků tedy přibližně zjistíte tak, že vydělíte váš doporučený denní příjem kalorií tisícem. Svůj doporučený denní příjem kalorií si můžete spočítat pomocí této kalkulačky.

Trans tuky v potravinách

Na rozdíl od jiných zemí v České republice zatím (únor 2014) bohužel není povinností uvádět mezi nutričními hodnotami na obalech množství trans tuků. Můžeme tak jen doufat, že se to brzy změní. Tato změna by totiž při nákupu ohromně pomohla ve výběru zdravějších potravin. Zároveň by to však mělo dopad i na výrobce potravin, kteří transmastné kyseliny do potravin přidávají. Ti by je pod nátlakem společnosti časem přestali používat.

Podobný proces se udál v USA, kde je povinné uvádět množství transmastných kyselin na etiketách již od roku 2006. Mnoho výrobců potravin tyto tuky skutečně používat přestalo. Mimochodem je postupně přestaly používat i fast foody. V současné době se dokonce v USA jedná o úplném zákazu trans tuků v potravinách.[2]

V jakých potravinách najdeme transmastné kyseliny?

Přirozeně se trans tuky nacházejí v mléčných produktech a dále v hovězím a v jehněčím mase. Jestliže to však s těmito potravinami nijak nepřeháníte, neměla by pro vás jejich konzumace představovat obzvlášť velké riziko.

Potřebujete více informací?

Sepsali jsme pro vás 10stránkový e-book o hubnutí a tvarování postavy.

Sepsáno na základě našich zkušeností s lidmi, jako jste vy (našimi čtenáři)

Potřebné informace přelouskáte snadno za jeden večer, získáte přitom informace, které hledáte, uceleně na jednom místě. Sepsali jsme ji na základě dotazů a zkušeností stovek našich čtenářů a klientů - běžných lidí, kteří chtěli shodit pár kilo a dostat se do formy.

Kniha mimo jiné obsahuje

  • Jak nastavit zdravý jídelníček
  • Jak hubnout a vytvarovat postavu
  • Jak správně počítat kalorie
  • Jak měřit výsledky
  • Jak změnit svůj život k lepšímu díky změně postavy

Fritovaná jídla

Při hlubokém smažení (fritování) se zpravidla používají právě trans tuky. Mezi tyto jídla patří například hranolky a koblihy.  Proces hlubokého smažení byl velice oblíbený ve fast foodech, ty už od něj však raději začaly opouštět.

Další potraviny obsahující trans tuky

  • Snacky – Krekry, chipsy…
  • Sušenky
  • Margarín
  • Popcorn
  • Mražené polotovary

Chtěli byste toho o tucích vědět více? Přečtěte si článek Dobré a špatné tuky. Články o ostatních živinách najdete zde.

jídelníčekzdravá stravaživiny

Líbí se Ti tento článek? Doporuč jej svým přátelům

Zdroje:
heart.org, mayoclinic.org, webmd.com




Diskuse k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Bez cookies to nezvládneme. Více

Do Tvého počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookie. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo Ti usnadnit používání některých služeb webu (třeba košík, který si pamatuje tvoje zboží i po opuštění webu). Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Tě, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíš. Po stisknutí tlačítka „Chápu“ Tě následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít