Dobré a špatné tuky v potravinách

Tuky jsou největším zdrojem energie z potravy. Oproti bílkovinám a sacharidům, které mají 4 kcal/g, mají tuky 9 kcal/g. Proto se také staly věčným strašákem. Byly by tedy všechny problémy s váhou vyřešeny, kdybyste ze svého jídelníčku prostě všechny tuky vyřadili? Odpověď bohužel není tak jednoduchá. Dále v tomto článku se dozvíte proč.

Mýtus: Nízkotučná dieta je klíčem k hubnutí

Po mnoho let odborníci tvrdili, že všechny tuky jsou špatné a v dietě je nejdůležitější omezení tuků. Objevilo se mnoho produktů označených nápisem „bez tuku“. V těchto výrobcích je však často místo tuků vyšší množství sacharidů a výsledek je potom stejný. Později se navíc zjistilo, že tuky jsou důležitou součástí zdravé diety. Odstranění všech tuků z jídelníčku tedy není řešením vašich problémů s hubnutím. Řešením těchto problémů je spíše razantní omezení sacharidů a mírné omezení tuků – především špatných tuků.

Jsou všechny tuky stejné?

Tuky se dělí na dobré (nenasycené mastné kyseliny) a špatné (nasycené mastné kyseliny). Dobré tuky podporují, mimo jiné, např. kontrakci a relaxaci svalstva. Špatné tuky zvyšují cholesterol a riziko srdečních onemocnění.

Potraviny s dobrými tuky:

Ořechy

  • Rostlinné oleje
  • Avokádo
  • Olivy
  • Ořechy a semínka
  • Tofu
  • Vajíčka

Potraviny se špatnými tuky:

  • Tučné maso (vepřové, hovězí, jehněčí)
  • Máslo
  • Margarín
  • Sýry
  • Sladkosti
  • Velké množství jídel ve fast foodech
  • Slané pochutiny (chipsy, krekry, křupky…)

Živočišný nebo rostlinný tuk?

Podle seznamu výše už nejspíš víte, že rostlinné tuky patří mezi dobré tuky podporující vaše zdraví. Obsahují totiž převážně nenasycené mastné kyseliny. Živočišné tuky jsou potom naopak nezdravé. Nemusíte ale úplně přestat jíst tučné maso. Menší část přijatých tuků mohou tvořit živočišné tuky, neměly by však v žádném případě převažovat!

Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny

Omega-3,6 patří mezi nenasycené mastné kyseliny a také se jim říká esenciální mastné kyseliny – organismus si je nedokáže sám vytvořit, a proto je musíme přijímat v jídle. Zdrojem těchto tuků jsou hlavně mořské ryby, rostlinné oleje, ořechy a různá semínka.

Doporučený denní příjem tuků

Odborníci doporučují, aby tuky tvořily 20% – 35% všech přijatých kalorií. Absolutním minimem je 10%. Lidé však zpravidla toto rozmezí překračují. Jedním důvodem je, že tuky obsahují více kalorií než bílkoviny a sacharidy. Dalším důvodem je, že tučná jídla jsou lehce dostupná a chutná (typickým příkladem jsou fastfoody). Jestliže vás zajímá, jaké množství tuku byste měli denně přijmout, můžete k tomu také použít naši kalkulačku na výpočet vhodného rozložení základních živin. Naše rada na závěr: Nevyhýbejte se tukům, vyhýbejte se špatným tukům!

Obchod FitYOU.cz
Jan Kuděj

Jan Kuděj

Fitness instruktor, spoluzakladatel FitYOU.cz a nadšenec do cvičení v jakékoliv formě.

TIP: Rozveďte o tomto článku diskusi na našem novém diskusním fóru.

Zanechat komentář

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*